Жінки та чоловіки на дієті худнуть по-різному: все залежить від віку

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців Единбурзького університету стверджує, що молоді чоловіки, котрі сидять на низькокалорійній дієті, втрачають жирові накопичення вдвічі швидше за своїх ровесниць. Але коли жінкам виповнюється 45, ця різниця у темпах схуднення стирається.

Ефективність дієт, як вважають дослідники, залежить від жіночого гормону естрогену. Він, імовірно, гальмує витрату калорій в жінок дітородного віку, яким ці запаси потрібні для народження дітей.

А тим часом представниці слабкої статі, що наблизилися до менопаузи або вже увійшли в цей період життя, легше позбавляються зайвих кілограмів, практикуючи низькокалорійні дієти. І це, безперечно, гарна новина для жінок старшого віку, розповіло видання Daily Mail.

Про що дізналися дослідники

Отже, щоб спроби схуднути від дієти були успішнішими, жінкам слід досягнути 45-річчя. Як показало нове дослідження, жінки цієї вікової категорії, урізаючи калорії протягом місяця, можуть скинути близько 10 відсотків своїх жирових запасів. І це більше, ніж вдається молодшим жінкам.

Команда науковців залучила до експерименту 42 добровольці обох статей та віком від 21 до 61 року. Усі вони мали надмірну вагу або ожиріння, тому охоче відгукнулися на оголошення в газеті про дослідження, що стосується схуднення.

Протягом чотирьох тижнів учасники приймали їжу тричі на день, скоротивши кількість споживаних калорій у середньому на 30 відсотків.

Чоловіки споживали в середньому 1600 калорій на день, а жінки – 1300.

Коли вчені проаналізували результати, стало зрозуміло, що чоловіки на дієті скидають вагу в будь-якому віці ефективніше за жінок. При цьому молоді представники сильної статі втрачають вдвічі більше жиру, ніж їхні ровесниці.

Внаслідок експерименту чоловіки віком до 45 років втратили понад 16 відсотків свого жиру, тоді як жінки тієї самої вікової групи позбавилися лише 8 відсотків.

А тим часом у представників обох статей, яким було 45 років і більше, результати щодо зменшення жирових тканин виявилися ідентичними. І жінки, і чоловіки завдяки низькокалорійному раціону втратили в середньому 10 відсотків свого жиру.

Таку саму закономірність вчені виявили й під час експерименту на 96 мишах. Під впливом низькокалорійного раціону молоді самки мишей спалювали жир повільніше, ніж самці. Висновок був той самий: жирові тканини важливі для фертильності та народження потомства.

Тобто представницям слабкої статі легше позбавлятися жиру за допомогою дієти тоді, коли він більше не потрібен – уже після дітородного віку.

За словами доктора Вільяма Коуторна, керівника дослідження, ці результати є обнадійливими для жінок, які марно боролися із зайвою вагою в молоді роки. І тепер в них з’явився гарний стимул не здаватися і продовжувати цю боротьбу.

На думку Доктора Коуторна, низькокалорійні дієти мають багато переваг для здоров’я. Вони, зокрема, можуть допомогти «правильно» старіти.

Деякі попередні дослідження показали, що ефективність низькокалорійних дієт у випадку чоловіків і жінок може відрізнятися. Але нова робота вперше продемонструвала, що ці статеві відмінності значною мірою зникають, якщо перші і другі сідають на дієту у старшому віці, додав Вільям Коуторн.

Команда планує провести додаткове дослідження, щоб зрозуміти, чому з віком чоловікам дедалі складніше спалювати жир на животі. Можливо, в цьому частково винні «пивні животики».

Результати дослідження опублікував журнал eLife.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU