Тутанхамон: не кволий юнак, а загартований воїн

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За легендами, фараон Стародавнього Єгипту з XVIII династії Нового царства, який правив приблизно в 1332-1323 роках до н. е., насправді був не хворобливим хлопчиком-царем, а «загартованим у боях воїном», повідомляє видання Daily Mail.

Факти про кволість та клишоногість Тутанхамона, що увійшли до загальновідомого історичного фольклору, довгий час підтримувались наукою: у гробниці фараона знайшли більше 130 цілих тростин різноманітних форм і конструкцій, які, як вважалося раніше, допомагали хлопцю-правителю пересуватися. Але тепер кілька незалежних експертів спростовують хворобливість Тутанхамона.

Наприклад, біомедична єгиптологиня Софія Азіз вважає, що коштовні тростини були ознакою королівського походження і влади, а клишоногість, яку помітили науковці, вивчаючи мумію фараона, могла виникнути під час муміфікації, коли туге бинтування та нанесення смоли могли деформувати форму стопи. Вона вважає, що середня кістка пальця лівої ноги зникла під час транспортування мумії фараона, або була кимось поцуплена «на сувенір».

Пані Азіз, яка вивчила понад 50 мумій, підсумовує: «На довгих та прямих кістках ніг Тутанхамона немає ніяких ознак «стресу», який зазвичай залишає сліди на кістках людини, яка все життя шкутильгає».

tutanhamon vrazhaye vorogiv na kolisnyczi bl. 1327 do n. e. rozpys po derevu kayirskyj muzej - Історія, Наука&Техніка - 50Plus

Тутанхамон вражає ворогів на колісниці (бл. 1327 до н. е, .) Розпис по дереву, Каїрський музей

Доктор Кемпбелл Прайс, куратор розділу Єгипту в Манчестерському музеї, підтримує ідею, що уявлення про хворобливого хлопчика-фараона, швидше за все, є міфом: «Відкриття гробниці Тутанхамона було зроблене археологом Говардом Картером у 1922 році, і з тої пори гіпотеза про фараона як про бідолашну істоту, що шкутильгала, відома кожному. Але ми симпатизуємо цьому хлопцю-цареві, бо насправді він був не таким, як ми могли б очікувати, дивлячись на золоту маску». На користь версії про вправність Тутанхамона-воїна кажуть і деякі предмети, що їх було знайдено в його гробниці, а саме шкіряні обладунки та різноманітна зброя.

Нагадаємо, Тутанхамон був сином Ахенатена та зійшов на трон у віці дев’яти чи десяти років. Він правив протягом десятиліття та помер у віці 18 років з невідомої причини. Під час розкопок у Долині царів у листопаді 1922 року британський археолог та єгиптолог Говард Картер виявив сходи, які вели до гробниці Тутанхамона. Каталогізація тільки предметів з передпокою усипальниці фараона тривала кілька місяців, після чого археолог потрапив до поховальної камери і виявив саркофаг з мумією Тутанхамона і безліччю скарбів.

Фото: pixabay.com, wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU