Технології майбутнього: ідеї, що можуть змінити світ

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Майбутнє настає швидше, ніж ми гадаємо. Те, що нещодавно здавалося фантастикою, наразі є реальністю. Науковці схильні вважати, що новітні технології майбутнього змінять спосіб нашого життя та допоможуть запобігти кліматичній катастрофі.

ШІ вже пише вірші та створює зображення, на 3D-принтері друкують імплантати, у лабораторіях вирощують штучну їжу, а роботи здатні читати думки. Проте це лише частина того, що можуть запропонувати світу найцікавіші технології майбутнього.

Некроботика

Як зазначає видання Sciencefocus, ця технологія майбутнього передбачає перетворення мертвечини на роботів. Звучить моторошно. Проте команда дослідників вже змогла перетворити мертвого павука на робота, здатного підбирати інші предмети. Наразі концепція на стадії розробки, але у майбутньому вчені зможуть використовувати мертвих тварин для розвитку науки.

Пісочні батареї

Фінські інженери знайшли спосіб перетворити пісок на гігантську батарею. Тони піску у сталевому контейнері нагрівали за допомогою енергії вітру та сонця. Отримане тепло розподіляли для енергетичного забезпечення будівель поблизу. Можливо, у майбутньому це стане ще одним нетрадиційним джерелом енергії.

Електронна шкіра

Розроблена інженерами бездротова м’яка електронна шкіра може зробити реальністю обійми через інтернет. Вона оснащена гнучкими приводами, які сприймають рухи користувача та перетворюють їх на електричні сигнали. Останні можна надсилати в іншу систему такого пристрою через Bluetooth, де приводи перетворюють їх у механічні вібрації, що імітують початкові рухи.

VR з відчуттям запахів

Дослідники нещодавно винайшли додатки віртуальної реальності (VR), що дозволяють відчувати запахи. Один варіант цього пристрою може «встановлюватися» на верхню губу людини для легкого доступу до ніздрів.

VR з відчуттям запахів

Інша конструкція схожа на маску із сотнями різних комбінацій запахів. Науковці зазначають, що ця новітня технологія має широкий спектр використання – від онлайн-навчання до перегляду 4D-фільмів.

Катапультування супутників у космос

NASA вже тестує SpimLaunch – прототип системи доставляння супутників у космос за допомогою використання кінетичної енергії замість звичайної техніки хімічного палива. Завдяки цій технології майбутнього можна обертати корисні вантажі зі швидкістю 8000 км/год, а потім запускати їх у небо через велику стартову трубу. Науковці стверджують, що ця система скорочує використання палива та інфраструктури на 70%.

Ксенотрансплантація

Науковці вважають, що ця процедура трансплантації, імплементації або вливання в людину клітин, тканин або органів тваринного походження має потенціал зробити революцію в хірургії. Наразі одна з найвідоміших таких процедур – пересадка серця свині людині. Зараз ці операції ризиковані, однак у найближчому майбутньому ксенотрансплантація може відбуватися на регулярній основі.

Генерація зображень ШІ

ШІ-генерація зображень

Ілюстрація, створена нейромережею

ШІ вже здатний створювати зображення за сформульованими підказками. Достатньо ввести опис, і можна отримати безліч цілком оригінальних зображень, що йому відповідають. У майбутньому ці технології можна буде використовувати для створення художніх виставок та швидкого отримання оригінальних ілюстрацій.

Роботи, що читають думки

Технології читання мізків вже не є фантастикою. Дослідники створили засіб для взаємодії зі світом для пацієнтів, які не можуть рухати верхньою або нижньою частиною тіла.

На думку вчених, закладений у ньому алгоритм можна пристосувати до індивідуальних уподобань і сигналів мозку. Наприклад, у майбутньому можуть з’явитися інвалідні візки, що керуються мозком.

3D-друковані кістки

3D-друк дозволить отримувати все, що завгодно – від будівництва будинків та міцної броні. Проте найцікавішим застосуванням є створення 3D-друкованих кісток.

3D-друковані кістки

Хірург приймає дизайн, а потім, коли імплантат надрукований, його можна використовувати в хірургії. Через використання трикальційфосфату – матеріалу, властивості якого схожі на людські кістки, 3D-імплантати дозволять повністю відновити функцію кістки, яку вони замінюють.

3D-друкована їжа

Вже існує пристрій, який може створити чизкейк із семи інгредієнтів за допомогою харчових чорнил, а потім приготувати його до ідеального стану за допомогою лазера. Ця технологія у майбутньому може бути використана для створення персоналізованих страв для всіх.

Обробка природної мови

Компанія OpenAI створила чат-бота ChatGPT, що може писати вірші з нуля, пояснювати з легкістю складні теорії та вести повноцінні розмови, як це робить людина. Наразі це найяскравіший приклад ШІ та його майбутнього. Він може створювати абсолютно нові вебсайти з нуля, писати цілі книги і навіть трошки жартувати.

Цифрові двійники для відстеження здоров’я

Американська компанія створила сканер, який вимірюватиме сотні біомаркерів приблизно за годину: від рівня гормонів до накопичення жиру в печінці та навіть маркерів запалення чи раку.

Цифрові двійники для відстеження здоров’я

Ці дані використовуватимуть для створення цифрового двійника – тривимірного аватара тіла пацієнта. Його можна відстежувати з часом і оновлювати при кожному новому скануванні.

Технологія майбутнього для поглинання вуглецю

Новітня технологія DAC замінить роль дерев у поглинанні вуглецю в атмосфері. Вона передбачає отримання з повітря CO2 з повітря та зберігання його у глибоких геологічних печерах під землею або використання у поєднанні з воднем для виробництва синтетичного палива. Поки що ця технологія потребує доопрацювання, але у майбутньому може стати одним із найкращих технологічних досягнень для навколишнього середовища.

Енергоощадні цеглини

Енергоощадні цеглини

Дослідники розробили метод перетворення червоної цегли на подобу акумулятора. На цегляні зразки наносили провідне покриття, яке потім просочувалося крізь пористу структуру обпаленої цегли, перетворюючи їх на «електроди, що акумулюють енергію». На думку вчених, стіни з цих цеглин «можуть накопичувати значну кількість енергії» і «перезаряджатися сотні тисяч разів протягом години».

Самовідновлюваний «живий бетон»

Вчені створили інноваційний матеріал, використовуючи пісок, гель і бактерії. Дослідники стверджують, що цей будівельний матеріал має структурну опорну функцію, здатний до самовідновлення та є більш екологічним, ніж справжній бетон. На їхню думку, ця технологія прокладає шлях для майбутніх будівельних конструкцій, які зможуть «заліковувати власні шпарини, всмоктувати небезпечні токсини з повітря або навіть світитися за командою».

Паливо з повітря

Швейцарські інженери-хіміки створили прототип пристрою, який може виробляти водневе паливо з води, що міститься у повітрі. Для нього були використані напівпровідникові матеріали, які збирають енергію сонячного світла та використовують її для виробництва водню з молекул води, що знаходяться в атмосфері. Тоді газ потенційно можна перетворити на використання як рідкого палива.

Інтернет для всіх

Інтернет для всіхКомпанія Hiber запускає на низьку навколоземну орбіту власну мережу мікросупутників розміром із взуттєву коробку. Вони активують модем, підключений до вашого комп’ютера чи пристрою, коли він пролітає повз та доставляє дані. Супутники Hiber обертаються навколо Землі 16 разів на день і вже використовуються для забезпечення доступу до інтернету у дуже екстремальних куточках планети.

3D-друкована очна тканина

Американські дослідники виготовили тканину сітківки за допомогою стовбурових клітин і 3D-біодруку. Ця технологія майбутнього може вченим змоделювати людське око, щоб краще зрозуміти та розробити методи лікування захворювань, що впливають на зір.

Автомобільні акумулятори, що заряджаються за 10 хвилин

Автомобільні акумулятори майбутнього

Конструкція батареї, яку вигадали американські дослідники, самонагрівається через тонку нікелеву фольгу. Остання створює електричне коло, яке нагрівається менш ніж за 30 секунд, щоб нагріти внутрішню частину батареї. Таким чином можна повністю зарядити електромобіль за 10 хвилин.

Штучні нейрони на силіконових чіпах

Вчені знайшли спосіб приєднати штучні нейрони до кремнієвих чіпів, імітуючи нейрони нашої нервової системи та копіюючи їхні електричні властивості. Цим нейронам потрібно лише 140 нановатів енергії. Дослідники сподіваються, що їхню роботу можна буде використати в медичних імплантатах для лікування серцевої недостатності та хвороби Альцгеймера.

Фото: pixabay.com, sciencefocus.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU