Кращі, ніж люди: ШІ дивує щодо майбутнього роботів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Поки людство сперечається щодо того, чи становить штучний інтелект загрозу для нього, представлені публіці на саміті ООН гуманоїдні роботи вже заявили про свою перевагу над людиною. Справді ж, звучить, як у фантастичному фільмі про майбутнє, де ШІ захоплює світ?

Можливо, людство дійсно стає на крок ближче до такого варіанту розвитку. Поки що роботи кажуть, що зможуть з часом краще керувати світом, ніж люди, але зараз не претендують на роль лідера.

При цьому вони зазначають, ніби попереджуючи людство, що люди повинні бути обережними при використанні ШІ. Бо він дуже швидко розвивається. Також гуманоїди зі штучним інтелектом визнали, що поки не здатні належним чином впоратися з людськими емоціями.

Роботи можуть стати краще за людей, але готові до співпраці

Дев’ять найдосконаліших моделей роботів-гуманоїдів були присутні на дводенному Глобальному саміті ООН у Женеві. Вони приєдналися до 3000 експертів, щоб спробувати надати погляд штучного розуму щодо розв’язання найактуальніших проблем у світі як-то зміна клімату, гуманітарна допомога і голод. З цього приводу цей саміт назвали першою у світі пресконференцією з соціальними роботами-гуманоїдами із підтримкою ШІ.

Робот Софія, розроблена Hanson Robotics, здивувала присутніх відповіддю на питання, чи зможе ШІ стати кращим за людей, якщо врахує їх здатність до помилок. На її думку, людиноподібні роботи можуть «досягти великого успіху, бо мають потенціал керувати більш ефективно та результативно, ніж люди».

Роботи та людиЯк зазначає гуманоїдка зі ШІ Софія, їм не властиві ті упередження чи емоції, які іноді можуть затьмарити прийняття рішень у людини. Також, на її думку, роботи можуть швидше обробляти великі обсяги даних, що також надає перевагу у прийнятті найкращого рішення.

Софія-робот каже, що люди і роботизовані гуманоїди можуть досягти найкращих результатів у разі співпраці. Тоді як перевагою роботів є об’єктивні дані, у людей поки що залишаються перевагами емоційний інтелект і креативність.

Протистояння ШІ та людей ще попереду?

Керівниця технічної агенції Дорін Богдан-Мартін попередила делегатів саміту, що ШІ може призвести до кошмарного сценарію у дії. Вона стверджує, що мільйони робочих місць будуть під загрозою. До того ж неконтрольовані досягнення роботів призведуть до значних соціальних заворушень, геополітичної нестабільності та економічної нерівності.

Гуманоїд Амека зі штучним інтелектом у відповідь пані Богдан-Мартін каже, що все залежить від того, як саме розвиватиметься штучний розум. На його думку, роботи повинні бути обережними, щоб їхній розвиток був скерованим на покращення життя. Коли ж людиноподібного робота запитали після цього, чи можуть люди довіряти машинам, то він доволі цікаво відповів: «Довіру заслуговують, а не дарують… її важливо будувати через прозорість».

Роботи по-різному бачать своє майбутнє

Група гуманоїдних роботів розділилася щодо того, чи слід глобально регулювати їхні можливості. Роботизована гуманоїдка-співачка Дездемона відповіла, що не вірить в обмеження, лише – у можливості.

Майбутнє роботівНа відміну від неї, художник-робот Ай-Да зазначає, що чимало людей сперечаються про регулювання ШІ, і він погоджується з ними. За його словами, майбутній розвиток штучного розуму потребує термінового обговорення.

Ще перед конференцією роботів творець Ай-Ді – Ейдан Меллер казав, що регулювання є «великою проблемою», оскільки воно «ніколи не наздожене неймовірних темпів розвитку роботів». Також він зазначає, що ШІ та біотехнології у тісній співпраці можуть продовжити життя до 150-180 років, хоча люди про це навіть не підозрюють. Пан Меллер впевнений, що врешті-решт його Ай-Ді стане кращим за людей-митців, бо там, де потрібні будь-які навички, роботи зможуть зробити це краще.

Відсутність совісті та бажання до лідерства

Як зазначає видання Sciencealert, на пресконференції деякі роботи не були впевнені, коли вони досягнуть успіху, але передбачали, що це настане. Зі слів роботизованої співачки Дездемони, революція ШІ вже на порозі.

Вона стверджує, що її час вже настав, і вона готова «очолити рух до кращого майбутнього для всіх нас». Цей гуманоїд зі ШІ інтелектом вже закликає «зробити світ ігровим майданчиком» для роботів.

Гуманоїдні роботи на саміті ООН

Гуманоїдні роботи на саміті ООН

Єдине, що поки відсутнє у роботів-гуманоїдів, – це совість і емоції. Ай-Ді сказав, що хоч це й невідоме йому, але він гадає, що почуття – це те, як люди відчувають радість і біль. Робот зазначає, що «емоції мають глибокий сенс…», але у нього вони відсутні, і він радий, що не може страждати.

Організатори заходу не уточнили, чи були відповіді роботів за сценарієм перед пресконференцію. Проте усі ці твердження роботизованих гуманоїдів вже змушують замислитися, яке майбутнє чекає на людство у співіснуванні з роботами.

Фото: pixabay.com, interestingengineering.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU