Влад Цепеш: криваві сльози справжнього Дракули

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вважається, що джерелом натхнення для створення літературного графа Дракули слугувала справжня історична особистість – румунський князь Влад Цепеш. Наразі експерти кажуть, що кривава постать мала реальні підстави не лише у своїх справах. За їх словами, Влад Цепеш страждав від рідкісного захворювання, яке змусило його плакати кривавими сльозами.

Лист Влада Дракули для дослідження

Керівник дослідження, професор Вінченцо Кунсоло зазначає, що румунський князь, імовірно, страждав, принаймні в останні роки свого життя, від патологічного стану, відомого як гемолакрія. Тобто у нього могли бути сльози з домішкою крові.

Як відомо, Влад Цепеш, більш відомий як Влад Дракула, був тричі правителем Валахії, з 1448 до приблизно 1477 року. Пізніше він надихнув ірландського письменника Брема Стокера на створення знаменитого роману «Дракула» у 1897 р. про легендарного правителя вампірів.

Тепер, більш ніж через 500 років після смерті Цепеша, науковці взяли «історичні біомолекули» з листів, написаних сумнозвісним румунським правителем. Команда дослідників вилучила кров, піт, відбитки пальців і слину з листа у травні цього року, рівно через 125 років після публікації роману Стокера.

Роман ДракулаЛист був датований 4 серпня 1475 р. і був написаний міщанам Сібіу людиною, яка визначає себе у тексті як «князь Трансальпійських регіонів». Мешканцям містечка він повідомив, що незабаром житиме в їхньому поселенні. Внизу листа був підпис – Влад Дракула.

Що таке гемолакрія, від якої міг страждати Влад Цепеш?

Аналіз білків у документі показує, що Влад Цепеш міг страждати від гемолакрії – рідкісного захворювання, яке змушує плакати кривавими сльозами. Сльози при цьому мають червоний відтінок та виглядають так, ніби вони повністю складаються з крові.

Хоча візуальний вплив гемолакрії сильний і може бути дуже страшним, це не завжди є причиною для занепокоєння. Це може бути симптомом багатьох захворювань, а інколи може навіть свідчити про пухлину у системі, яка виробляє сльози. Також це може бути спровоковано кон’юнктивітом, пошкодженням із навколишнього середовища або травмами.

Науковцям відомі випадки гемолакрії, викликаної гормонами у дорослих жінок. Деякі дослідники припускають, що це пов’язано з сильним стресом або психічним розладом.

Напевно невідомо, але це може бути так

Професор Кунсоло зазначає виданню Daily Mail, що їх протеомні дані самі по собі не можуть вважатися вичерпними. Проте вони можуть вказувати, що, згідно з деякими історіями, справжній Дракула, імовірно, страждав, принаймні в останні роки свого життя від гемолакрії. До того ж, як зазначає пан Кунсоло, румунський правитель страждав на запальні процеси дихальних шляхів та/або шкіри.

За словами дослідників, це перше подібне дослідження, яке допомогло привернути увагу до стану здоров’я Влада Цепеша, більш відомого як «румунський Дракула». Не можна й заперечувати, що чимало середньовічних людей могли торкатися цих документів. Проте також можна припустити, що найвидатніші стародавні білки повинні бути пов’язані з князем Владом Цепешом, який написав та підписав ці листи.

Фото: wikipedia.org, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU