Популярні вина Європи – під загрозою зникнення: зміна клімату

Європейські виноградники зіткнулися із критичним підвищенням температури у вегетаційний період, через що вина стають солодшими та міцнішими.

Піно Нуар із Франції, Ріоха Росадо з Іспанії, Брунелло ді Монтальчино з Італії та чимало інших популярних вин можуть незабаром піти в небуття. Причина передбачувана – глобальне потепління.

За словами експертів, виноградники у Франції, Іспанії та Італії зіткнулися у вегетаційний період із критичним підвищенням температури. Внаслідок цього знамениті на весь світ вина стають солодшими та міцнішими.

Про що дізналися вчені?

Команда науковців з Університету Британської Колумбії (Канада) присвятила нове дослідження впливу зміни клімату на різні стадії росту та розвитку винограду винних сортів.

Учені вивчили дані про більш ніж 500 сортів винограду з усього світу та розглянули 10 різних показників клімату (серед них – найнижчі температури в період спокою та появи бруньок, екстремальні температури в період вегетації, а також температура та опади під час збирання врожаю).

Як показав аналіз, починаючи з 1970-х років, Європа перебувала під значущим впливом кліматичних змін. Протягом кількох десятиліть значно збільшилася кількість спекотних днів, коли температура перевищувала 35 °C. Під час вегетації винні сорти винограду піддавалися впливу критично високих температур, розповіло видання Daily Mail.

жінка на винограднику

Дослідники також виявили, що через вищі температури регіони, придатні для вирощування винограду, зміщуються в бік полюсів. Тим часом у звичних виноробних регіонах лоза стала визрівати швидше. Виноград стає солодшим, а отже смак вина стає іншим. Також у напоях підвищується вміст алкоголю, адже цукор у процесі бродіння перетворюється на спирт.
Глобальне потепління сприяє зниженню кислотності сухого вина. Для його численних любителів це неприпустимо.

Вплив надмірного тепла також руйнує антоціани – пігменти, що містяться у вині та відповідають за червоний та фіолетовий кольори. А природні сполуки таніни, що визначають смак, якість та характер вина, не можуть розвинутися достатньою мірою та стримати зростання рівня цукру, якщо виноград зібраний рано.

У статті, яку опублікував журнал Plos Climate, дослідники написали, що «новий світ європейського виноградарства має мало спільного з європейським виноградарством 40-50-річної давнини».

Провідна авторка дослідження Елізабет Волкович зазначила: «Я була дуже здивована рівнем потепління в усьому світі, але особливо в Європі, де наші результати ясно показали, наскільки потеплішав вегетаційний період через антропогенну зміну клімату».

Фото: pexels.com

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати