Піно Нуар із Франції, Ріоха Росадо з Іспанії, Брунелло ді Монтальчино з Італії та чимало інших популярних вин можуть незабаром піти в небуття. Причина передбачувана – глобальне потепління.
За словами експертів, виноградники у Франції, Іспанії та Італії зіткнулися у вегетаційний період із критичним підвищенням температури. Внаслідок цього знамениті на весь світ вина стають солодшими та міцнішими.
Про що дізналися вчені?
Команда науковців з Університету Британської Колумбії (Канада) присвятила нове дослідження впливу зміни клімату на різні стадії росту та розвитку винограду винних сортів.
Учені вивчили дані про більш ніж 500 сортів винограду з усього світу та розглянули 10 різних показників клімату (серед них – найнижчі температури в період спокою та появи бруньок, екстремальні температури в період вегетації, а також температура та опади під час збирання врожаю).
Як показав аналіз, починаючи з 1970-х років, Європа перебувала під значущим впливом кліматичних змін. Протягом кількох десятиліть значно збільшилася кількість спекотних днів, коли температура перевищувала 35 °C. Під час вегетації винні сорти винограду піддавалися впливу критично високих температур, розповіло видання Daily Mail.
Дослідники також виявили, що через вищі температури регіони, придатні для вирощування винограду, зміщуються в бік полюсів. Тим часом у звичних виноробних регіонах лоза стала визрівати швидше. Виноград стає солодшим, а отже смак вина стає іншим. Також у напоях підвищується вміст алкоголю, адже цукор у процесі бродіння перетворюється на спирт.
Глобальне потепління сприяє зниженню кислотності сухого вина. Для його численних любителів це неприпустимо.
Вплив надмірного тепла також руйнує антоціани – пігменти, що містяться у вині та відповідають за червоний та фіолетовий кольори. А природні сполуки таніни, що визначають смак, якість та характер вина, не можуть розвинутися достатньою мірою та стримати зростання рівня цукру, якщо виноград зібраний рано.
У статті, яку опублікував журнал Plos Climate, дослідники написали, що «новий світ європейського виноградарства має мало спільного з європейським виноградарством 40-50-річної давнини».
Провідна авторка дослідження Елізабет Волкович зазначила: «Я була дуже здивована рівнем потепління в усьому світі, але особливо в Європі, де наші результати ясно показали, наскільки потеплішав вегетаційний період через антропогенну зміну клімату».
Фото: pexels.com







