Сидром називається слабоалкогольний шипучій напій із міцністю 5-7% об. спирту (вина є більш міцними – 10-12% об. спирту). За вмістом цукру розрізняють сухий сидр (до 0,5%), напівсухий (5%) і солодкий (10%). У будь-якому разі яблучний напій багатий вітаміном C, йодом, пектинами й антиоксидантами, що борються з вільними радикалами, очищають організм від токсинів, покращують стан судин і роботу щитоподібної залози. В народі яблучний сидр здавна застосовують як лікувальний засіб проти подагри та цинги. Антиподагрична та діуретична дія сидру пояснюється наявністю в ньому калію, сорбіту й яблучної кислоти. Вважається, що сидр спроможний виводити каміння з нирок. Але його не варто пити діабетикам і людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту та розладами сечостатевої системи. Дізнайтеся, як зробити яблучний сидр нашвидкуруч або наважтеся виготовити яблучний сидр без дріжджів. Знадобляться яблука з невеликим вмістом цукру (при використанні солодких сортів сік потрібно розбавити водою).Ось як приготувати яблучний сидр різними способами.
Спосіб 1
Стиглі яблука сортуємо, миємо, вирізаємо ушкодження і видаляємо залишки чашолистків та плодоніжки. Подрібнені плоди закладаємо у чистий емальований посуд з кришкою, в дерев’яне барило (невеличку пузату бочку) або скляні бутлі, трохи змочуємо водою і залишаємо для зброджування у теплому приміщенні, додавши перед бродінням розведені сухі яблучні дріжджі (1 склянка чистої культури на 1 кг яблук). Через 3 дні відтискаємо відпрацьовану мезгу на ручному пресі, а отриманий сік зливаємо у чистий емальований посуд або пропарене барило. Після закупорювання ставимо ємність у льох чи холодильник.

Спосіб 2
Стиглі кислі яблука подрібнюємо і закладаємо у чисті скляні пляшки, емальований посуд з кришкою або в барило, заливши холодною водою. Додаємо розчин яблучних дріжджів чистої культури та свіжу або сушену цитрусову цедру (краще лимонну), закупорюємо і ставимо на 3 дні у холод. Після зброджування сидр зціджуємо і повторно заливаємо мезгу кип’яченою водою, доводячи обсяг до початкового – і так робимо тричі.

Спосіб 3
Кислі яблука (8 кг) розрізаємо на 4 частини, складаємо в чистий полотняний мішок, зав’язуємо і поміщаємо у чистий емальований посуд з кришкою або дерев’яне барило. Зверху накриваємо дерев’яним (краще сітчастим) колом і притискаємо вантажем, щоб яблука не піднімалися. Доливаємо 6 л сиропу з кип’яченої води, меду чи цукру (1,6 кг). Накриваємо посуд тканиною і залишаємо бродити в погребі або льодовику. Через місяць зливаємо сидр у чистий посуд і залишаємо у холоді. Мезгу заливаємо сиропом в обсязі злитого сидру і ще через місяць знову зливаємо сидр у чистий посуд, а мезгу заливаємо втретє. Сидр всіх зливів змішуємо та відстоюємо у холоді до повного зброджування (до 9 місяців). Прозорий яблучний сидр, що відстоявся, розливаємо у пляшки, закупорюємо і витримуємо на холоді ще місяць.
Лайфхак
За бажанням перед вживанням у сидр можна додати цукор або солодкий сік, а також трохи питної соди – вийде смачний шипучий напій.






