Консервація без оцту: салат на зиму з овочами та рисом 

Універсальний набір продуктів урізноманітнить зимовий раціон, а призначення такої заготівки легко варіювати – самостійна готова страва, гарнір або заправка для харчо.

Освоївши рецепт помідорів на зиму, господині можуть перейти на наступний рівень кулінарної майстерності: у цьому гарячому салаті – помідори з болгарським перцем на зиму. А поєднують їх в одному ансамблі з цибулею та круглим рисом соняшникова олія, цукор і сіль – необхідні натуральні консерванти в консервації без оцту. Зокрема, тонка плівка соняшникової олії на поверхні продуктів уповільнює процес окислення та перешкоджає розвитку мікроорганізмів, сприяючи збільшенню терміну зберігання. Сіль як природний консервант теж здатна пригнічувати розмноження бактерій і грибків, які викликають псування продуктів: такий ефект досягається зменшенням активності води в продуктах, що робить їх непридатними для життєдіяльності мікробів. На гігроскопічності засновано і дію цукру як консерванту: він також утримує воду, обмежуючи доступ до вологи мікробіоті. У цьому рецепті салату на зиму функціонал найдавніших консервантів підвищується у поєднанні зі ще одним методом консервування – термічною обробкою (в інших випадках їхню силу може підтримати ще й додавання кислоти).

Інгредієнти: помідори 3 кг; морква 1 кг; солодкий перець 1 кг; цибуля 1 кг; круглий сухий рис 200 г; соняшникова олія 500 мл; цукор 1 склянка; сіль 1 ст. ложка.

Перекручуємо в м’ясорубці помідори. Дрібно нарізаємо моркву, цибулю та солодкий перець. Промиваємо рис.

В емальовану каструлю вливаємо соняшникову олію, всипаємо цукор, сіль, овочі та рис. Доводимо до кипіння і млоїмо протягом години на тихому вогні, періодично помішуючи.

Розкладаємо гарячий салат у стерильні банки та закупорюємо.

Лайфхак

Так само можна приготувати салат на зиму з перловою крупою, але варити його доведеться трохи довше – 1 годину 20 хвилин.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати