Вегетаріанці більш відкриті та доброзичливі, ніж м’ясоїди: дослідження

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ми те, що ми їмо: якщо ознайомитися з новим масштабним дослідженням науковців з Цюрихського університету (Швейцарія), цей бородатий вислів здасться ще актуальнішим. Адже, за словами дослідників, стиль харчування пов’язаний з певними рисами характеру.

Тим, хто хоче стати більш приємною та доброзичливою особистістю, команда науковців рекомендує перейти на веганський або вегетаріанський стиль харчування.

А якщо ви більш замкнута, норовлива та іноді дещо неприємна людина, то в глибині душі ви м’ясоїд, припустили вчені.

Про що дізналися дослідники

Команда провела метааналіз 17 досліджень, що вивчали риси особистості в залежності від харчових звичок. У цих дослідженнях взяли участь близько 70 000 учасників з Німеччини, США та Нової Зеландії.

Науковці використали опитувальник «Великої п’ятірки», що оцінює особистість за п’ятьма основними рисами: відкритістю, доброзичливістю, невротизмом, екстраверсією та сумлінністю. («Велика п’ятірка» є науково обґрунтованою та найпопулярнішою концепцією особистості серед дослідників. – Ред.).

Учасники оцінювали, наскільки вони згодні чи не згодні з певними твердженнями щодо себе за шкалою від одного до п’яти. Загалом таких тверджень біло близько 50. Серед них, приміром, були такі: «Я почуваюся комфортно серед людей», «Я маю добре слово для всіх».

Дослідники виявили, що люди, які ідентифікують себе як вегани чи вегетаріанці, мають вищі показники таких особистісних якостей, як відкритість та доброзичливість.

Рівень відкритості був вищим у веганів, ніж у вегетаріанців, а також вищим у веганів, ніж у всеїдних учасників. Тоді як показники доброзичливості були вищими у веганів, ніж у всеїдних, розповіло видання Daily Mail.

Дослідження не виявило стійких зв’язків між невротизмом, екстраверсією, сумлінністю та стилем харчування. Тобто присутність або відсутність м’яса у раціоні корелює лише з такими рисами, як відкритість та доброзичливість.

«Ми очікували, що більш невротичні особи також з більшою ймовірністю є вегетаріанцями, але не виявили цього», – зазначив Крістофер Хопвуд, професор психології та співавтор дослідження.

Команда також припустила, що жінки з більшою ймовірністю обирають вегетаріанську дієту, адже вони за натурою поступливіші.

А ще, на думку психологів, до лав веганів та вегетаріанців швидше за інших примкнуть співчутливі особи, які турбуються про тварин та довкілля.

Висновки з дослідження опублікував журнал Appetite.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU