Плоди емофілії: влюбливі люди – потенційні зрадники

Норвезькі дослідники виявили зв’язок між влюбливістю та «стрибанням у гречку»: ті, хто часто закохується, найімовірніше, і зраджують часто.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Не можеш раз у раз не закохуватися? Тоді, швидше за все, ти – зрадник. Так стверджує команда психологів з Університету Бергена, що присвятила нове дослідження емофілії. А точніше – її зв’язку з іншими рисами особистості.

Емофілією називають схильність закохуватися легко і часто. Раніше цю властивість називали «емоційною розбещеністю».

Більшість з нас закохується бодай раз у житті. Процес і досвід у всіх різні. Деяким із нас закохатися досить складно, а для деяких – це миттєвий, легкий та пристрасний порив.

«Важливі індивідуальні відмінності стосуються того, наскільки легко (тобто швидко) і часто людина закохується. Ці два фактори відображають одне взаємопов’язане явище, яке називають емофілією», – написали дослідники у звітній статті, що її опублікував журнал Frontiers in Psychology.

чоловік з розведеними руками на фоні сонця

Як проходило дослідження

Університетська команда присвятила свою роботу цій темі, адже вважала її мало вивченою. Кілька відомих досліджень були раніше проведені соціальним психологом Деніелом Джонсом та охоплювали «здебільшого північноамериканські вибірки».

Тож нове дослідження мало дещо виправити такий стан речей. Його проводили серед норвезьких та шведських добровольців, а не американців або канадців. Ця змінна могла б виявитися вирішальною для доказу існування або відсутності феномена емофілії. Адже наші уявлення про кохання та влюбливість, як відомо, значною мірою залежать від культури.

Науковці залучили до онлайн-опитування 2607 учасників з Норвегії та Швеції. Всі вони відповіли на запитання особистого характеру, внаслідок чого вчені виявили зв’язки емофілії з іншими рисами особистості, зокрема тими, що входять до кластерів «темної тріади» та «великої п’ятірки».

Під час роботи вчені користувалися шкалою емоційної розбещеності, або EPS. «Це двофакторна шкала, що вимірює, як часто і легко людина закохується», – пояснили дослідники.

серце, намальоване фарбою на руках

Про що дізналася команда

Виявилося, що попри невелику позитивну кореляцію емофілії з макіавеллізмом і психопатією, і дещо сильнішу – з нарцисизмом, вона також певною мірою пов’язана з такими позитивними рисами, як екстраверсія, сумлінність, доброзичливість та відкритість.

Та найбільше дослідників цікавило, як емофілія впливає на особисте життя. Зокрема на те, як вона пов’язана з кількістю романтичних стосунків та випадків невірності. Як з’ясувалося, швидка та часта влюбливість є підвалиною для великої кількості романтичних стосунків, розповіло видання IFLScience. До того ж «легка та часта закоханість може також пояснити зв’язок емофілії з невірністю», оскільки влюблива людина може відчувати романтичні почуття до когось «на стороні».

При цьому психологи зауважили, що дослідження було поперечним і повністю ґрунтувалося на самозвітах. Тому неможливо впевнено заявити, що емофілія є причиною невірності або значної кількості стосунків. Усе може бути навпаки.

«Можна припустити, що ті, хто перебував у багатьох відносинах та/або багато разів зраджував, могли б розмірковувати заднім числом про те, що вони багаторазово закохувалися; оскільки соціум найчастіше розглядає формування відносин та зраду як щось, що пов’язане з коханням», – зазначили дослідники.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU