Рулет із тушкованою капустою: рецепт дріжджового тіста

Roulette перекладається як «коліщатко» – назва страви відображає суть кулінарного винаходу швейцарців у вигляді скрученого пласту тіста з начинкою.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Тушкована білокачанна капуста є корисною для мікрофлори кишківника, тому така випічка має дієтичні властивості. У тушкованій капусті міститься вітамін U, що благотворно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Ліпотропна дія цього компонента захищає печінку від жирового переродження, а клітковина у складі овоча нормалізує роботу травної системи. Капуста цінується за антиоксиданти, вітаміни групи В, А, С, К, а також калій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Тушкована капуста допомагає зберегти зір, підвищує імунітет, регенерує кістки та тканини, зміцнює серце і судини, запобігає атеросклерозу та раку. Тож готуємо рулет із капустою.

Інгредієнти для тіста (на 2 рулети): просіяне борошно – 500 г, молоко – 250 мл, яйце – 2 шт. (одне у тісто і жовток для змащування рулету), вершкове масло – 50 г, соняшникова олія – ​​3 ст. ложки, сухі дріжджі – 8 г, цукор – 3 ч. ложки, сіль – ½ ч. ложки.

Інгредієнти для начинки: капуста (нашаткована) – 500 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., часник – 2 зубчики, томатна паста – 1 ч. ложка, лимонна кислота – щіпка, свинячий жир – 10 г, цукор – 7 г, родзинки – 10 г, горіхи – 10 г, мелена кориця – щіпка, кріп – кілька гілочок, сіль і чорний мелений перець – до смаку.

Опара

У тепле молоко всипаємо третину борошна, цукор та дріжджі. Перемішавши, накриваємо рушником і ставимо на 40 хвилин у тепле місце.

Начинка

Знімаємо з капусти верхнє листя, вирізаємо качан, шаткуємо, солимо і тушкуємо на жирі. Коли капуста розм’якне, додаємо товчені горіхи, родзинки та мелену корицю. Цибулину нарізаємо кубиками, обсмажуємо, додаємо натерту моркву та пасеруємо 5 хвилин. Змішуємо овочі з тушкованою капустою, додаємо видавлений часник, лимонну кислоту, цукор, сіль, чорний перець і томатну пасту. За потреби додаємо воду. Тушкуємо до випарювання рідини, посипаємо подрібненим кропом і знімаємо з вогню. Залишаємо начинку охолоджуватись, поки розкочуватимемо тісто.

Тісто

В опару додаємо розтоплене вершкове масло, олію, яйце, борошно та сіль. Вимішуємо тісто, накриваємо грудку рушником і залишаємо постояти та піднятися. За півтори години обсяг тіста потроїться. Поділяємо тісто на дві частини і розкочуємо в тонкий пласт (5 мм). Пластів має бути два – для двох рулетів.

Випікання

Викладаємо начинку, що охолола, на приготовлене тісто, формуємо два рулети і надрізаємо їх на порційні шматочки (до капусти). Змащуємо верх рулетів збитим яєчним жовтком (можна змішати жовток з 1 ч. ложкою молока) і ставимо на застелений пергаментом і змащений жиром лист. Випікаємо 30 хвилин у духовці 180°C.

Лайфхаки

  • Заощадити час господині допоможе готове дріжджове тісто з магазину. Інакше приготування рулету доведеться відкласти на вільний час або вихідний день, щоб тісто встигло вистоятися.
  • Газоутворення від споживання капусти зменшить її теплова обробка у воді або додавання в процесі тушкування куркуми, кмину, коріандру або насіння кропу. У рецептах ці складники передбачуються для того, щоб у їдців не було здуття.
FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU