Буває таке, що навіть після повноцінного сну ми почуваємось виснаженими. Дослідники з США припустили: причина може бути не лише у стресі чи віці людини, а й у звичних продуктах на нашому столі. Про це розповідає видання DailyMail.
Звинувачується тиромін
Фахівці виявили, що надлишок тироміну – речовини, яка впливає на кров’яний тиск і нервову систему – може провокувати надмірну денну сонливість (НДС). Результати цього дослідження опубліковані в журналі Lancet eBioMedicine.
П’ять «небезпечних» продуктів
Найбільше тироміну містять:
- витримані сири (чеддер, брі, фета, пармезан);
- в’ялене й оброблене м’ясо (салямі, бекон, ковбаси, пепероні, мортадела);
- спреди з дріжджового екстракту;
- маринована риба, сушені солоні продукти;
- перезрілі банани й авокадо.
Вживання цих продуктів може пояснити відчуття «важкості» та втому протягом дня.

Що радять науковці
Автор дослідження Тарік Факіх, докторант відділу розладів сну та циркадного ритму в лікарні Brigham and Women’s Hospital, наголошує: прості зміни у харчуванні здатні зменшити прояви сонливості. Наступний крок – перевірка результатів у клінічних випробуваннях.
Також дослідники припускають, що омега-3 та омега-6 жирні кислоти, отримані з продуктів, можуть допомогти знизити ризик НДС.
Чому це важливо
Денна сонливість може бути не лише наслідком дієти, а й сигналом про інші проблеми зі здоров’ям – розлади сну, деменцію чи серцеву недостатність. Лікарі радять уважно стежити за своїм станом і не ігнорувати тривожні ознаки.
Виходить, що улюблений шматочок сиру чи ковбаси перед сном може не подарувати задоволення, а забрати енергію наступного дня.
Фото: Unsplash






