Чому ми постійно втомлені: науковці назвали продукти, які забирають енергію

Дослідження довело: улюблені страви можуть викликати сонливість і втому.

Буває таке, що навіть після повноцінного сну ми почуваємось виснаженими. Дослідники з США припустили: причина може бути не лише у стресі чи віці людини, а й у звичних продуктах на нашому столі. Про це розповідає видання DailyMail.

Звинувачується тиромін

Фахівці виявили, що надлишок тироміну – речовини, яка впливає на кров’яний тиск і нервову систему – може провокувати надмірну денну сонливість (НДС). Результати цього дослідження опубліковані в журналі Lancet eBioMedicine.

П’ять «небезпечних» продуктів

Найбільше тироміну містять:

  • витримані сири (чеддер, брі, фета, пармезан);
  • в’ялене й оброблене м’ясо (салямі, бекон, ковбаси, пепероні, мортадела);
  • спреди з дріжджового екстракту;
  • маринована риба, сушені солоні продукти;
  • перезрілі банани й авокадо.

Вживання цих продуктів може пояснити відчуття «важкості» та втому протягом дня.

сири, ковбаса, копчене м'ясо на столі

Що радять науковці

Автор дослідження Тарік Факіх, докторант відділу розладів сну та циркадного ритму в лікарні Brigham and Women’s Hospital, наголошує: прості зміни у харчуванні здатні зменшити прояви сонливості. Наступний крок – перевірка результатів у клінічних випробуваннях.

Також дослідники припускають, що омега-3 та омега-6 жирні кислоти, отримані з продуктів, можуть допомогти знизити ризик НДС.

Чому це важливо

Денна сонливість може бути не лише наслідком дієти, а й сигналом про інші проблеми зі здоров’ям – розлади сну, деменцію чи серцеву недостатність. Лікарі радять уважно стежити за своїм станом і не ігнорувати тривожні ознаки.

Виходить, що улюблений шматочок сиру чи ковбаси перед сном може не подарувати задоволення, а забрати енергію наступного дня.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати