Вертикальна оаза Сінгапура: експерти назвали найкращий хмарочос світу

Сінгапурський 140-метровий готель Pan Pacific Orchard визнаний найкращим новим хмарочосом у світі. Чим він підкорив архітектурних гуру?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Тропічні рослини оповивають величезні колони та звисають з височезних виступів. Гості відпочивають навколо схожого на лагуну басейну, сховавшись від пекучого полуденного сонця. Простора тераса із розмаїтою зеленню нагадує високогірне плато.

Це – картинка, що відкривається гостям 23-поверхового готелю Pan Pacific Orchard у Сінгапурі, спорудженого за останнім словом архітектури. І саме його Рада з висотних будівель та міського середовища (CTBUH) нещодавно визнала найкращою новою висоткою світу. Експертна група описала вежу як «готель на природі», що продемонстрував «новаторський підхід до високощільного урбанізму».

Місто-сад

Останніми роками Сінгапур з його шестимільйонним населенням набув репутації міста-держави, що надзвичайно прихильна до біофільної (або натхненної природою) архітектури. Сінгапур уже давно називають містом-садом. Тут часто можна побачити, як із хмарочосів буквально виплескується зелень. Розповзаючись фасадами будинків, вона дедалі більше інтегрується у громадську інфраструктуру.

Суворі будівельні норми Сінгапура навіть вимагають від забудовників вписувати великі масиви зелені у нові споруди. У густонаселених районах площа цих зелених клаптів – терас з рослинами на даху, квітників, садів та покритих зеленню стін – має бути еквівалентною загальній площі будівлі. У випадку Pan Pacific Orchard ділянки з різноманітною флорою втричі перевищують цю норму, пише CNN.

басейн в готелі Сінгапура

А що в готелі?

Готель сприймається не як дуже велика будівля, а швидше як затишний район. Так, зокрема, вважає провідний архітектор Хонг Вей Фуа з WOHA, відомого сінгапурського бюро, що спроєктувало висотку. Це – правдива оаза, що нічим не нагадує галасливий та метушливий Орчард, знаменитий торговий район Сінгапура.

У готелі є ресторани, басейни, SPA-центр, тренажерна зала із зоною просто неба та зали для конференцій. У всіх 347 номерах облаштовані балкони, з яких відкриваються розкішні краєвиди. Та не лише це робить готель надзвичайно прихильним до природи та екології. Тут встановлено біореактор, що переробляє відходи, систему збирання дощової води для поливу і, звичайно, сонячні панелі.

Масивна споруда Pan Pacific Orchard усіяна розкішними садами та басейнами. Її унікальний дизайн передбачає низку L-подібних просторів, що ділять вежу на чотири окремих яруси, звільняючи місце для зелені. Кожна з чотирьох терас має своє тематичне забарвлення, пов’язане із тропічним середовищем Сінгапура: ліси, пляжі, сади та хмари.

інтер'єр готелю

Ключовими об’єктами «Лісової тераси» на першому поверсі, єдиної доступної для перехожих, є каскадна водна конструкція та десятки видів рослин, багато з яких є місцевими. Замість того, аби потрапити до лабіринту кімнат та переходів, людина опиняється в лісовому просторі, розповіли проєктувальники.

На наступному ярусі розкинулася «Пляжна тераса» з басейном, оточеним пальмами. А тим часом «Садова тераса» являє собою мальовничий прямокутний газон, який оповивають пішохідні доріжки. І, врешті, «Хмарна тераса» – це шикарна бенкетна зала з панорамою всього міста, яку можна використовувати для громадських заходів.

За задумом архітекторів, кожен ярус критий, але водночас відкритий, що зумовлено теплим, вологим та часто штормовим місцевим кліматом. Тож тераси також виконують роль гігантських навісів, що захищають від дощу всіх, хто перебуває на нижчих рівнях.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.