Нове дослідження провідних наукових центрів Японії пов’язує рясне вживання зеленого чаю зі зменшенням ураження білої речовини мозку в людей похилого віку. А це означає, що цей чудодійний напій захищає їх від недоумства.
Як про це дізналися науковці?
Попередні дослідження пов’язували вживання зеленого чаю з нижчим артеріальним тиском, покращенням когнітивних здібностей, контролем ваги та навіть знищенням ракових клітин.
Тепер учені проаналізували потужний масив інформації щодо вживання зеленого чаю людьми, яким уже виповнилося 65 років. 8766 добровольців надавали дані науковцям під час опитувань, що проводилися протягом 2016-2018 років.
Ці відомості зіставлялися з результатами магнітно-резонансної томографії (МРТ) мозку, під час якої вчені оцінювали його загальний стан та вивчали характеристики його п’яти різних областей.
У ході роботи дослідники враховували такі фактори, як вік, стать, фізична активність та рівень освіти, пише Science Alert.
«Дослідження виявило в літніх осіб без деменції значний зв’язок між меншою кількістю уражень білої речовини головного мозку та більшим споживанням зеленого чаю», – написали вчені у звітній статті.
У середньому в тих, хто випивав три чашки зеленого чаю на день, було на три відсотки менше ураженої білої речовини порівняно з тими, хто пив лише одну чашку на день. У тих, хто випивав сім-вісім чашок на день, її було на 6 відсотків менше порівняно з тими, хто пив одну чашку на день.
При цьому споживання зеленого чаю, схоже, не вплинуло на об’єм гіпокампа та загальний об’єм мозку. Також воно не вплинуло на людей, в яких було діагностовано депресію або варіант гена APOE4, пов’язаний із хворобою Альцгеймера.
«Зелений чай містить менше кофеїну, ніж кава, яка негативно впливає на артеріальний тиск, тож можна припустити, що зелений чай більш благотворно впливає на стан білої речовини», – зазначили науковці.
Команда вирішила не зупиняються на цьому. Річ у тім, що всі учасники дослідження були японцями, тобто мали схожі закономірності в генетиці та способі життя. У майбутньому вчені воліють охопити ширшу вибірку.
«Наші результати показали, що вживання трьох чашок зеленого чаю на день або більше, допомагає запобігти деменції. Проте для підтвердження цих результатів необхідні подальші проспективні лонгітюдні та фундаментальні дослідження», – зауважила команда.
Результати роботи опублікував журнал Science of Food.
Фото: pexels.com