Гормональний дисбаланс у жінок, або Які овочі приборкають неслухняні гормони?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Понад 80 відсотків жінок у світі страждають від гормонального дисбалансу. Чимало з них навіть не здогадується про свою проблему.

Гормони – це біологічно активні речовини, що виробляються ендокринними залозами. Ці залози допомагають регулювати різні функції організму, контролюють метаболізм, гомеостаз, зростання, розвиток, сексуальну функцію, розмноження, цикл сну та настрій.

Гормональний дисбаланс – це порушення синтезу гормонів. Патологія виникає за неправильної роботи ендокринної системи. 

Організм людини зазвичай виробляє певну кількість гормонів, необхідну для підтримки здоров’я. Та впродовж життя на гормональний баланс можуть впливати зовнішні чинники, такі як малорухливий спосіб життя, стрес і неправильне харчування. А також чинники внутрішні, такі як менопауза або пухлини. Усі вони спонукатимуть організм виробляти більше або менше гормонів, ніж потрібно. Навіть невеликий гормональний збій може спричинити втому, збільшення ваги, запор, депресію та чимало інших проблем.

Чому виникає гормональний дисбаланс

Цей стан має безліч причин, розповідає Newsweek. Найбільш поширені – надмірний стрес, приймання ліків, зокрема протизаплідних, нездорове харчування, розлади харчової поведінки, такі як анорексія, та алергічні реакції. Такий дисбаланс також може бути зумовлений гормональною терапією, пухлинами, травмами та підвищеною реактивністю щитоподібної залози.

До найбільш поширених видів гормонального дисбалансу належать:

  1. Домінування естрогену
  2. Дисбаланс гормонів щитоподібної залози
  3. Дисбаланс кортизолу
  4. Інсуліновий дисбаланс
  5. Високий рівень тестостерону
  6. Низький рівень тестостерону

Чи можна запобігти гормональному дисбалансу, змінивши раціон?

Як вважає Емі Кіллен, лікарка регенеративної медицини та медична консультантка в центрі Joi Women’s Wellness (США), щоб розв’язувати проблеми з гормонами, треба зосередитися на способі свого життя. Передусім слід віддати перевагу здоровому раціону з великою кількістю овочів, цільного зерна, корисних жирів і якісного білка. А ще необхідно виконувати аеробні вправи бодай чотири рази на тиждень. Емі Кіллен також закликає спати по 6-8 годин щоночі. А вдень працювати над подоланням стресу за допомогою медитації, дихальних вправ, тривалих прогулянок на природі та спілкування з друзями.

ovochi - Здоров'я - 50Plus

Які овочі допоможуть впоратися з дисбалансом гормонів

Росіо Салас-Вален, ендокринологиня з Нью-Йорка, стверджує, що для цього найкраще підійдуть овочі з низьким глікемічним індексом. Вони мінімізують стрибки глюкози в нашій крові, а разом із тим – і сплески рівня інсуліну, які спонукають яєчники виробляти більше тестостерону. Це може призвести до появи волосся на обличчі та акне. Високий рівень інсуліну також сприяє зменшенню жіночого гормону естрогену, що негативно відбивається на здоров’ї та зовнішності.

Сьюзен Ловелл, засновниця і генеральна директорка клініки Premiere Wellness, уточнила, які саме овочі найкраще борються з жіночим гормональним дисбалансом.

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі, такі як цвітна капуста та броколі, містять сполуки, які допомагають організму метаболізувати надлишок естрогену. А це може зменшити симптоми гормонального дисбалансу.

Листова зелень

Усі види листової зелені, зокрема шпинат і капуста, багаті на вітаміни й мінерали, що дбають про здоров’я кісток та баланс гормонів. Передусім це вітамін Е, кальцій і магній.

Батат

Батат, який ще називають солодкою картоплею, містить бета-каротин та інші поживні речовини, що підтримують загальне гормональне здоров’я.

Авокадо

Через використання в салатах цей плід сімейства лаврових зазвичай відносять до овочів, хоча експерти нерідко називають його фруктом або ягодою. Хоч там як, але цей рослинний продукт має надзвичайно гарну репутацію. Авокадо багатий на корисні жири, клітковину, вітаміни та мікроелементи, які підтримують баланс гормонів. Йдеться передусім про вітаміни B6, Е та калій.

Раціон, багатий на овочі, може сприяти усуненню симптомів гормонального дисбалансу, такі як ПМС, перепади настрою та припливи. Як резюмувала докторка Салас-Вален, щоб підтримувати баланс гормонів, потрібно їсти якомога більше органічних продуктів. І водночас обмежувати себе в обробленій їжі та уникати пестицидів.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU