Овоч із зубами: часник – гроза недугу та злого духу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Провидиця Ванга казала: поки росте часник – живе людина. Саме цей овоч вважався у народі оберегом від нечистої сили. Недаремно часничина нагадує булаву. У ній приховані потенціал борця із хворобами і сила смаку української кухні.

Подарунок природи

Унікальність цієї культури – у неможливості гібридизації. У ході біологічного відбору селекцію на себе взяла сама природа, наділивши український часник найкращими в світі якостями: концентрація сухої речовини у нас – 42% (420 грамів на кілограм сирого продукту), тоді як у китайському конкуренті – тільки 24%.

Одну з основних кулінарних прянощів із 3000-річною історією використання вживають на всіх континентах: у Канаді, Австралії, США, Європі – у свіжому та термічно обробленому стані, в Японії та Кореї – у квашеному, а в Азії й Індії їдять не лише зубчики, а й і смажену молоду траву рослини.

molodyj chasnyk - Їжа - 50Plus

Часник  користь та шкода

Це переможець паразитів, бактерій, вірусів та грибків. Доведено його користь у профілактиці та лікуванні грипу. Часник очищує кров, знижує холестерин, запобігає тромбам, лікує серце, активізує травлення, підвищує імунітет і відновлює потенцію. Свіжий овоч є отрутою для сальмонели, стафілококу та кишкової палички. У часниковому соку містяться біологічно активні сполуки, що знімають запалення. Здатність часникових фітонцидів справлятися з патогенами відзначав ще Луї Пастер, відкривши антибіотики.

У домашньому господарстві часниковий сік додають у воду для знезараження поверхонь: так традиційно мили підлогу в селах.

Протипоказаннями для вживання овочу є анемія, епілепсія, гастрит, виразка, геморой, панкреатит, жовчнокам’яна хвороба, проблеми печінки та нирок. Не можна давати часник у їжу тваринам.

Часник-приправа довгожителів

Це ефективний натуральний засіб для профілактики інфаркту, інсульту та раку.

Зубчик часнику проти тромбу

Часник розріджує кров та перешкоджає розвитку атеросклерозу. Овоч  зміцнює капіляри і знімає напругу в судинах. Сірководень у складі часнику є природним стимулятором кровотоку: він відкриває доступ до органів для кисню та знижує серцеве навантаження.

Часник перевірений антисептик

Навіть один зубчик на день поставить заслін застуді. У профілактиці бактеріальної інфекції ключову роль відіграє антибіотик природного походження аліцин. У складі часнику – фітонциди, вітаміни С, В, D, Р, запаси цинку, заліза, магнію, калію, кальцію, натрію, марганцю, йоду та фосфору.

Що може анаболік

Якщо за годину до тренування проковтнути зубчик часнику, займатися спортом стане легше: підвищиться больовий поріг і витривалість. Збільшення вмісту тестостерону та зниження рівня гормону стресу кортизолу сприяють зростанню м’язової маси. Часник працює як природний анаболік.

Часник для профілактики пухлин

Селен та інші антиоксиданти оберігають ДНК від агресії вільних радикалів, запобігаючи мутаціям протоонкогенів. Сірка у складі овочу запобігає раку шлунку і прямої кишки. Часникова настоянка та витяжка на спирту (алілсат) активізують роботу ШКТ.

chyshhenyj chasnyk na tarilczi - Їжа - 50Plus

Корисні поради

  • Бажано вживати часник сирим, додаючи його до картопляного пюре, салату або готового м’яса.
  • З усіх сортів м’яса овоч є найбільш гармонійним із бараниною.
  • Часник треба різати ножом, а не подрібнювати за допомогою преса: так смак буде більш яскравим.
  • Якщо використати пророслий часник, зелена парость наддасть гіркоти стравам.
  • Щоб освіжити після часнику дихання, треба пожувати петрушку, насіння кориці чи кардамону.

Стрілки часнику – рецепти

Коли рослина пускає стрілу, її потрібно видалити, щоб не забирала поживні речовини у часничини. Але викидати цю частину не варто: у європейській та азіатській кухні знайдуться з нею цікаві рецепти.

Паста песто

В італійському соусі з базиліком, сиром та оливковою олією використовуються 500 г часникових стрілок, 200 г твердого сиру, склянка горіхів, 50 г базиліка або кропу, 3 ст. ложки оливкової олії, 2 ст. ложки лимонного соку, половина цедри лимона, сіль та перець за смаком. Дрібно натріть сир і подрібніть усі інгредієнти блендером, додавши приправи. Зберігайте готову пасту в холодильнику або морозильнику. Можна використовувати її як соус до спагетті, заправку до салату або маринад до риби чи м’яса.

zelenyj chasnyk - Їжа - 50Plus

Часникові стрілки смажені

Киньте квітконоси на пательню. Смажте 5 хвилин, перемішуючи. Наприкінці посоліть і поперчіть, а перед подачею збризкайте лимонним соком. Ця ароматна та неймовірно корисна страва за смаком нагадує гриби в часниковому соусі.

Стрілки часнику мариновані

500 г часникових стрілок потрібно нарізати шматочками 7 см і щільно укласти в банку з лавровим листом, оцтом (50 г), сіллю, цукром (по 1 ст. ложці) та чорним перцем (5 горошин). Заливаємо окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо на півгодини у спокої. Потім маринад зливаємо та кип’ятимо окремо. Додаємо в банку оцет (50 г) і закипілий розсіл. Закочуємо, перевертаємо і обгортаємо банку, залишаючи так до охолодження.

Лимон, часник та мед для чищення судин  рецепт

Комбінація часнику, меду та лимона очищає судини від вапняних утворень і жирового нальоту, повертаючи їм еластичність. Така часникова настоянка – гомеопатичний бальзам для лікування стенокардії, профілактики інфаркту міокарда та атеросклерозу. Засіб налагоджує обмін речовин, покращує зір, запобігає пухлинам, зміцнює імунітет, лікує кашель, є показаним при головному болі та шумі у вухах. Це омолоджуючі народні засоби.

Середню часничину подрібніть разом із лимонною цедрою, перекладіть у півлітрову скляну банку і залийте охолодженою кип’яченою водою з розчиненим у ній попередньо медом (мед не кип’ятити!). Поставте настоянку на три дні у темне прохолодне місце, а потім процідіть. Приймайте натщесерце по 50 г протягом трьох місяців, зробивши далі місячну перерву.

chasnyk ta lymon - Їжа - 50Plus

Тибетський рецепт: часник з молоком

Очищувальна та омолоджуюча настоянка готується з 300 г подрібненого часнику та 200 мл спирту (70%), а вживається з 50 мл молока. Настоюється кашоподібна часникова маса в скляному або керамічному посуді 10 днів. Потім настоянку треба відфільтрувати через марлю і залишити в темному місці на чотири дні. Вживайте цей народний засіб (винайдення цього рецепту приписують ченцям Тибету) за схемою: починаючи з однієї краплі вранці першого дня, збільшуйте по краплі дозу прийому на обід та вечерю: до трьох крапель до вечора. Наступного дня починайте вже з чотирьох крапель тощо. Збільшуйте дозу по краплі тричі на день з першого дня по п’ятий, а потім зменшуйте у зворотному порядку.

Еліксир молодості: рецепт з часнику

Подрібнені зубчики часничини залийте горілкою і зберігайте тонізуючий бальзам у холодильнику. Приймати цей народний засіб для омолодження треба в аптечному дозуванні: його можна капати піпеткою на бутерброд, салат і т.д. Протипоказання – алкогольна залежність. Люди, які не вживають алкоголь (а це норма), можуть отримати користь від часнику в безспиртових кулінарних рецептах.

Парові овочі з часниковою олією

На 4-6 цукіні потрібно взяти 1 ст. ложку часнику, 300 г бобів, 30 г олії та лимон. Приготуйте на пару подрібнені цукіні з бобами, просушіть паперовим рушником. Розігрійте в сковороді масло, покладіть в нього боби, цукіні, подрібнену часничину і вичавіть лимонний сік. На пательні овочі не мають бути довше хвилини: треба лише запах.

Молодильний салат з часником

Не підпустити старість допоможе такий склад страви: великий варений буряк (500 г), корінь селери (200 г), 2 середні яблука, 3 зубчики часнику, 200 г пророслих зерен будь-яких злаків, консервована кукурудза. Заправити салат можна оливковою олією та лимонним соком. Не завадить і свіжа зелень під час подачі. Часник, селера та буряк уповільнюють процеси старіння: у коренеплоді містяться антиоксиданти (аскорбінова кислота, каротин), а в часнику багато кремнію, що наділяє нас силою та красою.

Часниковий крем-суп

Розтоплюємо на сковороді вершкове масло і пасеруємо до напівпрозорості зелений часник. Розводимо в окропі бульйонний кубик, заливаємо в каструлю. Закидаємо картоплю та варимо 15 хвилин до розм’якшення інгредієнтів. Додавши чебрець, солимо і перчимо. Подрібнюємо компоненти супу в пюре (вставляємо блендер у каструлю). На грінки нарізаємо батон і розкладаємо на деко. Збризкавши рослинною олією, посипаємо тертим сиром і запікаємо в духовці до золотистого відтінку. Грінки подаємо до крем-супу, частково нарізавши кубиками для прикраси порції.

Ось такий це життєво важливий продукт – часник.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU