Дивовижний баланс: «жадібні» гени батька та «розумні» материнські

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Сучасне дослідження показує, що майбутня дитина намагається отримати якомога більше поживних речовин від матері під час її вагітності. Допомагають їй у цьому унікальні «жадібні гени» батька. Вони змушують плід маніпулювати метаболізмом матері, щоб отримувати якомога більше поживних речовин.

Все під контролем

Організм вагітної повинен годувати ще ненароджену дитину, але водночас він також повинен забезпечити її добробут. Проте, якщо плід у череві стане надмірно великим, то його буде важко народити. Саме тому гени матері зазвичай обмежують ріст ембріона.

Проте, як зазначає докторка Мігель Констанція, гени з боку батька є «жадібними» та «егоїстичними». Вони мають тенденцію маніпулювати материнськими ресурсами на користь плоду, щоб той виріс великим та найпридатнішим до життя. Це захоплююче відкриття проливає світло на те, як гени, успадковані від батька в плаценті (тимчасовому органі, який розвивається всередині жінки під час вагітності для живлення плоду), дистанційно контролюють метаболізм матері.

Механізм «жадібного» гена батька

Щоб зрозуміти значення відкритого механізму, дослідники провели цікавий експеримент. Вони видалили з плаценти вагітних мишей ген Igf2, що забезпечує правильний ріст і розвиток тканин плода.

Його відсутність негативно вплинула на вивільнення білка інсуліноподібного фактора росту, який відповідає за виробництво глюкози. Крім того, це також вплинуло на гормони, які контролювали вивільнення інсуліну з підшлункової залози та впливали на діяльність печінки. Цей один ген у плаценті мав силу змінювати метаболізм матері.

Розвиток дитини у череві матеріЯк зазначає провідний автор дослідження, доктор Хорхе Лопес-Телло, якщо функція Igf2 від батька вимикається в сигнальних клітинах, мати не виробляє достатню кількість глюкози та ліпідів – жирів – у своєму кровообігу. Таким чином, ці поживні речовини надходять до плоду в недостатній кількості, і плід не росте належним чином.

Дослідники стверджують, що дефіцит гена Igf2 може призвести до переростання або недорослості дитини. Миші, народжені матерями з плацентою без гена Igf2, виявляли симптоми діабету, та при підростанні страждали ожирінням.

Ці результати підкреслюють, що ген Igf2 відіграє життєво важливу роль у розподілі поживних речовин від матері до плоду. Взагалі цей механізм розподілу відіграє вирішальну роль у забезпеченні оптимального здоров’я потомства.

На шляху до подальших відкриттів

Взаємодія матері та потомства у ссавців передбачає як співпрацю, так і конфлікт. Плід розробив способи маніпулювання материнською фізіологією, щоб посилити передачу поживних речовин через плаценту. Проте гени матері контролюють процес, розподіляючи поживні речовини для плоду в обмеженому порядку. Хоча залучені механізми поки залишаються незрозумілими.

Поки що із досліджень зрозуміло, що ген Igf2 контролює синтез білка та гомеостаз клітинної енергії. Його втрата може мати ще й додаткові довготривалі наслідки для метаболізму нащадків у дорослому віці.

Як зазначає видання Interestingengineering, команда дослідників спрямована на продовження досліджень. Зараз вони вивчають, як Igf2 впливає на плацентарні гормони та як зміна хімічного складу цих гормонів може принести користь здоров’ю матері та плоду.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU