Найсмачнішою черешня буває у розпал свого сезону: з кінця червня по середину липня. Тож саме час робити заготовки. Це буде не десерт, а пікантна закуска та гарнір до м’ясних чи овочевих страв. Така консервація може не лише урізноманітнити обмежений зимовий раціон, а й принести відчутну користь здоров’ю. Високий вміст заліза в літній ягоді підвищує гемоглобін і покращує стан при анемії. Черешня має сечогінну дію і виводить з організму зайву рідину, борючись з набряками та підвищеним тиском. Калій нормалізує роботу серця і зміцнює судини. Кумарин розріджує кров і перешкоджає утворенню тромбів. Клітковина активізує перистальтику кишківника та покращує травлення. Вітаміни групи В і мелатонін зміцнюють нервову систему, підвищують стійкість до стресів і сприяють нормалізації сну. І, нарешті, антиоксиданти в черешні захищають клітини від пошкодження вільними радикалами, запобігаючи розвитку раку та уповільнюючи старіння.
Інгредієнти: вода – 1 л; черешня – 1 кг; цукор – 100 г; винний оцет – 200 г; часник – 1 головка; перець духмяний (горошок) – 5 шт.; гвоздика – 2 шт.; кориця (мелена) – 1 ст. ложка; зерна гірчиці – 5 г; коріандр – 3 г; лавровий лист – 2 шт.; сіль – 30 г.
Промиваємо черешню, відриваємо плодоніжки та виймаємо кісточки. Заливаємо цукор водою і доводимо до кипіння. Перемішуємо, стежачи, щоб весь цукор розчинився. Додаємо в сироп прянощі та даємо маринаду трохи настоятися.
Закладаємо підготовлену черешню в банки і заливаємо гарячим сиропом з оцтом та прянощами. Ставимо банки в каструлю, накривши попередньо її дно рушником. Накриваємо банки кришками, заливаємо по «плечики» водою та стерилізуємо півгодини від моменту закипання.
Виймаємо стерилізовані банки з черешнею та закочуємо кришками. Перевертаємо закриті банки, обгортаємо їх ковдрою і залишаємо в такому стані охолоджуватись.
Подаємо мариновану черешню до м’ясних страв – гострий кисло-солодкий компонент зробить смак м’яса витонченим.
Лайфхак
Подібним чином можна маринувати й інші ягоди, фрукти або їх асорті – полуницю, вишню, аґрус, червону й білу порічку, журавлину, виноград, абрикос, сливу, недозрілу диню і навіть кірки кавуна. Мариновані ягоди та фрукти можна використовувати в салатах і сандвічах, подавати до шашлика, запеченої гуски, індички або курки.
Пропонуємо також переглянути рецепт маринованого кавуна.






