Гурманам важлива не форма, а зміст. Склад продуктів тут той самий, що й у суші, але закручувати нічого не доведеться. А посилить насолоду від результату додавання до готової страви авокадо.
Інгредієнти (на 4 порції): філе лосося – 300 г; рис для суші – 200 г; рисовий оцет – 60 мл; вода – 360 мл; оливкова олія – 2 ст. ложки; соєвий соус – 1,5 ст. ложки; майонез – 4 ст. ложки; цукор – 25 г; сіль – 2 ст. ложки; шрірача (гострий соус з червоного перцю, часнику, оцту, цукру і солі названо на честь однойменного міста в Таїланді, де його вперше приготували) або соус чилі – 2 ст. ложки; зелена цибуля – 1 пучок; кунжут – на смак; водорості норі – на смак; авокадо – за бажанням.
Розігріваємо духовку до 180°C. Застилаємо лист пергаментом. Викладаємо на нього рибу, змащуємо олією і випікаємо 15 хвилин.
Розділяємо готове філе виделкою на маленькі шматочки. Змішуємо рибу з половиною майонезу та соєвим соусом.
Промиваємо рис, викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання готуємо рис на тихому вогні під кришкою 15 хвилин. За цей час вся рідина має увібратися.
Додаємо до рису оцет, цукор і сіль. Висипаємо напівфабрикат у прямокутну форму, рівномірно розподіляємо й утрамбовуємо.
Викладаємо на рис рибу. Змащуємо її майонезом, що залишився, і поливаємо гострим соусом. Зверху посипаємо кунжутом.
Запікаємо страву 20 хвилин у духовці 180°C.
Подавати «суші на мінімалках» можна на листі норі, з авокадо.
Лайфхак
Є спосіб легко зняти шкіру з філе лосося за допомогою чайника з окропом та паперового рушника. Потрібно поставити на миску решітку і покласти на неї рибу шкірою догори. Миска має бути досить широкою, щоб лосось не звисав з краю, і достатню глибокою, щоб туди могла стікати вода. Рибу треба просто з чайника повільно залити окропом по всій шкірі. Через хвилину шкіру лосося можна буде легко відокремити за допомогою паперового рушника. Цей кулінарний трюк позбавить господиню необхідності зрізати шкіру, залишаючи на ній забагато риби і ризикуючи поранитися гострим ножом.