Сила флаван-3-олів: названо чарівні сполуки, що ефективно знижують тиск

Як стверджують дослідники, рослинні сполуки флаван-3-оли, що містяться у звичних для нас продуктах, надзвичайно корисні для гіпертоніків.

Команда вчених з Університету Суррея (Велика Британія) під керівництвом Крістіана Гейсса, професора серцево-судинної медицини, довела цілющий вплив флаван-3-олів на здоров’я людини.

Флаван-3-оли (які також називають флаванолами чи катехінами) – рослинні сполуки, що належать до сімейства флавоноїдів, – ефективно знижують артеріальний тиск та покращують роботу кровоносних судин, а отже, мають потужний потенціал для захисту здоров’я серця.

Флаван-3-оли надають рослинам виразного забарвлення та допомагають захистити їх від сонячного світла та шкідників. Ці сполуки є в найзвичніших продуктах: какао, зеленому та чорному чаї, винограді, яблуках та деяких ягодах. До речі, злегка терпкий чи гіркуватий присмак темного міцного чаю або шоколаду – це дія тих-таки флаван-3-олів.

Про що дізналися дослідники?

Команда професора Гейсса мала на меті з’ясувати, як впливають флаван-3-оли на артеріальний тиск і функцію ендотелію (розширення кровоносних судин та їхню реакцію на приплив крові).

Науковці проаналізували дані 145 рандомізованих контрольованих досліджень, в яких узяли участь 5200 добровольців.

Автори цих досліджень оцінювали вплив різних продуктів, багатих на флаван-3-оли (таких як какао, чай, виноград та яблука) на два ключові серцево-судинні маркери: артеріальний тиск та потік-опосередковану дилатацію (показник того, як функціонує внутрішня оболонка кровоносних судин).

Дослідження тривали від кількох тижнів до кількох місяців, розповіло видання Science Alert. Протягом цього часу учасники в середньому споживали близько 586 мг флаван-3-олів щодня. Це приблизно відповідає двом-трьом чашкам чаю, одній-двом порціям темного шоколаду, двом столовим ложкам какао-порошку або парі яблук.

чорний шоколад

Регулярне вживання флаван-3-олів сприяло ефективному зниженню систолічного артеріального тиску (верхній показник) на 2,8 мм рт. ст. та діастолічного (нижній показник) – на 2 мм рт. ст. Це можна порівняти з дією рецептурних препаратів проти гіпертонії. Учені також виявили, що тривале вживання флаван-3-олів істотно покращувало функцію ендотелію.

Побічні ефекти від приймання цих продуктів спостерігались зрідка та обмежувались незначними проблемами з травленням. Тобто додавання до раціону їжі з флаван-3-олами є в цілому безпечним.

Підтримка серця та щоденна норма флаван-3-олів

Переваги цих органічних сполук були більш виражені у пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском. А тим часом у людей з нормальними його показниками відзначалося поліпшення функції судин. Учені припустили, що флаван-3-оли можуть запобігати серцево-судинним захворюванням.

Зазвичай лікарі рекомендують пацієнтам із підвищеним тиском та проблемами серця змінити спосіб життя, зокрема раціон. Однак у медичних працівників часто немає конкретних рекомендацій про те, на які продукти потрібно передусім звернути увагу. Результати нового дослідження допоможуть медикам заповнити цю прогалину. Орієнтиром має стати їжа, що містить флаван-3-оли.

А що стосовно добавок із цими сполуками? Науковці помітили, що у такому вигляді флаван-3-оли мали менший ефект, ніж у власне продуктах, таких як чай або какао.

чашка з чаєм і яблуко

Автори дослідження визначили, що для відчутного результату достатньо вживати 500-600 мг флаван-3-олів на день. Цього можна досягти, додаючи до раціону дві-три чашки зеленого або чорного чаю, одну-дві порції (близько 56 г) темного шоколаду, дві-три столові ложки какао-порошку, два-три яблука, а також інші фрукти, багаті на флаван-3-олами, такі як виноград, груші та ягоди.

Погодьтеся, йдеться не про якісь модні тренди в галузі здорового харчування, суперфуди або дорогі порошки, а про продукти, які ми вже любимо і вживаємо щодня.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати