Кліматична криза спотворює смак джину. З вином це вже сталося

Дослідження показало, що зміна клімату поступово псує смак джину, і джину з тоніком, звісно, теж. На що чекати любителям благородного напою?

Учені стверджують, що кліматична криза негативно впливає на смак ягід ялівцю – ключової рослини в рецептурі джину. Нестабільні погодні умови, ймовірність яких зросла через зміну клімату, змінюють смак ягід ялівцю, які надають напою неповторності.

Шотландські вчені з Міжнародного центру пивоваріння та винокуріння (ICBD) при Університеті Геріот-Вотт виявили, що зміна погодних умов не може не відбитися на смакових сполуках в ягодах.

Дослідники пояснили, що ягоди мають свій регіональний теруар. Так називають низку факторів довкілля, які впливають на властивості сільгоспкультури. Передусім ці властивості залежать від кількості сонячного світла та опадів.

Метью Полі, доцент ICBD, зазначив: «Вологий рік збирання врожаю може знизити загальний вміст летючих сполук у ялівці приблизно на 12 відсотків порівняно із сухим роком. Це безпосередньо впливає на сенсорні характеристики, які роблять джин джином».

ягоди ялівцю

Як учені про це дізналися?

Команда дослідників переганяла ягоди ялівцю з різних регіонів Європи, зокрема з Албанії, Боснії, Македонії, Чорногорії, Сербії, Косово та Італії. Ягоди були зібрані в різні роки. Експерти аналізували отримані спирти за допомогою газової хроматографії, щоб виміряти рівні ключових смакових сполук.

Учені виявили, що ягоди з кожного регіону мають різний хімічний склад. Від цих відмінностей залежать деревні, смолисті, цитрусові та квіткові ноти в джині, розповіло видання The Guardian.

Кількість опадів у кожному році істотно впливала на смак ягід. А вологіша погода зумовлювала триваліші періоди їх сушіння, через що вміст водорозчинних хімікатів у них змінювався.

Професорка Енні Гілл, керівниця дослідження, зазначила: «Найменш розчинні у воді сполуки найбільш схильні до впливу сушіння після збирання врожаю. Для виробників дистилятів це означає, що смаковий профіль може змінюватись залежно від умов збирання врожаю».

Дослідниця попередила, що це становить істотний ризик для багатомільярдної галузі.

Виробники джину преміумкласу ретельно відбирають ягоди з певних регіонів, щоб зберегти особливий смак та фірмовий стиль. Але цей процес може бути порушений через зміну клімату, зокрема через збільшення кількості опадів в деяких регіонах.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU