Нове міжнародне дослідження під керівництвом учених із Королівського університету Белфаста показало: люди, які вживають продукти, багаті на молекули флавоноїдів, менш схильні до хронічних захворювань та живуть довше.
Фітохімічні сполуки, які називають флавоноїдами, у великій кількості містяться в чорниці, полуниці, апельсинах, яблуках, винограді, а також у чаї, червоному вині та темному шоколаді. Усі ці продукти, що відомі своїми потужними антиоксидантними властивостями, сприяють довголіттю, розповіло видання Independent. Дослідники також стверджують, що вживання «флавоноїдної» їжі запобігає розвитку діабету 2 типу, раку, а також серцево-судинних та неврологічних захворювань.
Співавторка дослідження Аедін Кессіді зазначила: «Із лабораторних даних та клінічних досліджень ми також знаємо, що різні флавоноїди діють по-різному: деякі покращують артеріальний тиск, інші допомагають контролювати рівень холестерину та зменшують запалення».
Його колега Бенджамін Парментер додав, що 500 мг флавоноїдів на день пов’язані «з 16-відсотковим зниженням ризику смертності від усіх причин, а також 10-відсотковим зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та респіраторних недуг». За словами дослідника, приблизно таку кількість флавоноїдів містять дві чашки чаю.
Про що ще дізналися науковці?
Десятирічне дослідження, в ході якого вчені відстежували стан здоров’я більш ніж 120 000 осіб віком від 40 до 70 років, стало першим у своєму роді, яке наголосило на користі вживання різноманітних флавоноїдів, що виходить за рамки простого споживання їх у великих кількостях.
Результати дослідження показали: вживання більшої кількості різноманітної їжі, що містить флавоноїди, ефективніше захищає від захворювань, ніж вживання лише якогось одного «флавоноїдного» продукту.Науковці також підтвердили висновок попередніх досліджень, згідно з яким вживання яскравих продуктів зміцнює здоров’я.
«Вживання фруктів та овочів різних кольорів, зокрема, багатих на флавоноїди, означає, що ви з більшою ймовірністю отримаєте вітаміни та поживні речовини, необхідні для підтримки здоровішого способу життя», – зауважив співавтор роботи Тільман Кун.
Результати дослідження опублікував журнал Nature Food.
Фото: pexels.com