Нове дослідження Колумбійського та Чиказького університетів показало: вживання певної кількості фруктів у денний час покращує якість сну вже найближчої ночі.
Поганий сон та безсоння дуже шкідливі для здоров’я. Вони негативно впливають на серце, пам’ять, здатність до навчання та настрій. Науковці давно спостерігали, що через неспання люди часто ведуть нездоровий спосіб життя, зокрема, харчуються продуктами з високим вмістом жирів та цукру.
За словами авторів нового дослідження, досі набагато менше було відомо про те, як на режим сну може впливати раціон.
Про що дізналися вчені?
Команда науковців вперше виявила тимчасовий зв’язок між вибором харчових продуктів у певний день та зміною якості сну тієї ж ночі. Дослідники довели, що додавання до щоденного раціону п’яти чашок фруктів та овочів сприяє міцному нічному сну.
Під чашкою фруктів та овочів учені розуміють 80-100 г цих свіжих продуктів. Тож п’ять чашок дорівнюватимуть 400-500 г.
«Примітно, що така істотна зміна відбулася менш ніж за 24 години. Тож корекція раціону може стати новим, природним та економічно ефективним підходом до зміцнення сну», – зазначила експертка зі сну Есра Тасалі, співавторка роботи.
Під час дослідження здорові молоді добровольці повідомляли про своє щоденне харчування за допомогою спеціального мобільного застосунку. А наручний трекер допомагав ученим об’єктивно оцінювати режим сну учасників, розповіло видання Independent. Дослідники, зокрема, вивчали фрагментацію сну – показник, що відображає, як часто протягом ночі людина прокидається або переходить від глибокого сну до поверхневого.
Як помітили дослідники, щоденний раціон був пов’язаний з «істотними відмінностями» у нічному сні. У тих, хто їв більше фруктів та овочів протягом дня, вночі спостерігався глибокий та безперервний сон. Команда також зазначила, що учасники, які їли вдень корисні вуглеводи, наприклад, цілозернові продукти, також краще спали.
Загалом дослідники підрахували, що люди, які з’їдають рекомендовані п’ять чашок фруктів та овочів на день, на 16 відсотків покращують якість свого сну порівняно з тими, хто не їсть ці продукти.
За словами пані Тасалі, «16 відсотків – це дуже істотна різниця».
Команда планує провести додаткові дослідження серед різних груп населення, щоб більше дізнатися про основні механізми позитивного впливу фруктів та овочів на якість сну.
Керуючись останніми результати, вчені рекомендують для подолання безсоння регулярно збагачувати раціон фруктами та овочами.
Висновки з дослідження опублікував журнал Sleep Health.
Фото: pexels.com