Смажити м’ясо на рожні люди почали відтоді, як навчилися добувати вогонь, тож у магії «похідної кухні» є щось «генетичне». Смак і аромат птиці, смаженої на грилі над відкритим полум’ям, не зрівняється з приготуванням звичним способом, хоча на плиті така страва теж може вийти «з димком».
Інгредієнти (на 4 порції): курячі грудки-філе – 4 шт.; оливкова олія – ½ склянки; лимон (сік) – 1 шт.; часник – 2 зубчики; сіль – 1 ч. ложка; паприка – ½ ч. ложки; чорний мелений перець – на смак.
Робимо в кожній курячій грудці по три надрізи, які дозволять краще вбратися маринаду.
Збиваємо вінчиком у невеличкій мисці оливкову олію, вичавлений з лимону сік, пропущений через прес часник, сіль, чорний перець і паприку.
Заливаємо цим маринадом курячі грудки і втираємо маринад руками у філе. Накриваємо миску з курячим м’ясом і ставимо в холодильник. Маринуватися курятина має принаймні 6 годин.
Обсмажуємо мариновані курячі грудки на мангалі (решітці чи вертелах) до готовності.
Лайфхак
Мариновані курячі грудки можна запекти на грилі в духовці або посмажити на сковороді – ефект диму забезпечить додавання до маринаду комбінації спецій, що надають м’ясу аромату багаття: часнику, чорного перцю та копченої паприки.
Апетитного запаху диму печеному в духовці м’ясу може надати попереднє обсмажування на пательні (на олії, зі спеціями).
Можна використовувати з цією метою рідкий дим або коптильну рідину – водний розчин конденсованого диму, отриманого при спалюванні деревини, додається до м’яса перед запіканням або закладається в маринад (на 1 кг курятини треба взяти 1 ч. ложку ароматизатора).
Ще можна вирішити це завдання за допомогою коптильної стружки: покладіть тріску для копчення у фольгу, помістіть на дно духовки, підпаліть і дайте обгоріти, щоб утворився дим (без відкритого полум’я), після чого закрийте духовку і почніть випікання.
Ефект посилить використання режиму конвекції в духовці. Під час запікання курку потрібно регулярно перевертати для рівномірного просочування запахом диму.
Пропонуємо ще один рецепт курячого шашлика:
Готуємо на природі: рецепт курячого шашлику
А тут ми ділимося історією, цікавими традиціями і лайфхаками щодо шашлика, і, звичайно, безліччю рецептів самого шашлика і маринаду до нього: