Багато жителів нашої планети починають день кавою. Її фанатів зазвичай дуже ображає, коли хтось піддає улюблений напій критиці, шукаючи в ньому вади.
Однак сучасна наука дедалі частіше визнає каву корисною, а стереотипи щодо її нібито шкідливості залишаються в минулому. Нещодавно дослідники розвінчали чергові чотири поширені антиміфи про каву.
Темне обсмажування не робить каву міцнішою
Темним обсмажуванням називають процес обробки кавових зерен за високих температур та протягом тривалого часу, внаслідок чого вони набувають гіркоти і темно-коричневого кольору. Чимало хто вважає, що кава, обсмажена в такий спосіб, є міцнішою та містить більше кофеїну. Але це неправда.
Різниця між темним та світлим обсмажуванням полягає у ступені обсмажування кавових зерен. У 2017 році дослідники з Університету Томаса Джефферсона (США) порівняли концентрацію кофеїну в каві, звареній з однакової маси зерен арабіки середнього та темного обсмажування, які походили з одного регіону. Хоч як це дивно, але команда виявила вищу концентрацію кофеїну у зразках не темного, а середнього обсмажування.
Кава не заважає дітям рости
Панує думка, що дітям не можна пити каву або будь-який інший кофеїновмісний напій, тому що вони від цього погано ростуть. Це твердження немає під собою жодних наукових підстав, розповіло видання Popular Science.
Жодне дослідження не пов’язувало вживання кави з низьким зростом. Доктор медицини Рой Кім заявив у блозі Cleveland Clinic, що «кофеїн не впливає на зріст». Невідомо навіть, звідки взялася ця ідея, сказав учений. Доктор Кім також зазначив, що кофеїн може придушувати апетит, і це добре для тих, хто бореться із зайвою вагою.
Але, на думку дослідника, кава таки може негативно впливати на дітей. Вживання цього напою часом спричиняє в них проблеми зі сном та увагою, аномальне серцебиття, занепокоєння та розлад шлунка. А ще, випивши кави, вони можуть більше вередувати.
Кава не зневоднює організм
Дехто вважає, що кава зневоднює наше тіло. Така думка, ймовірно, зумовлена тим, що кофеїн є сечогінним засобом. А отже, після його вживання організм нібито може зневоднюватися.
Дослідження Бірмінгемського університету за участю 50 дорослих чоловіків, опубліковане 2014 року в журналі PLOS One, аналізувало їхню фізичну активність, харчування та вживання рідини. Під час першого експерименту кожен доброволець випивав чотири чашки кави по 200 мілілітрів, а під час другого – такий саме об’єм води. В результаті вчені не побачили істотних відмінностей між гідратувальними властивостями кави та води.
Кава не спричиняє хвороби серця
Ще один поширений антиміф про каву: вона є причиною серцевих захворювань. Це помилкове твердження, мабуть, обумовлене тим, що цей ароматний напій може змусити серце битися швидше. Але науковці не пов’язують вживання кави з розвитком серцевих захворювань. Навіть навпаки.
Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Європейського товариства кардіологів, довело: дві-три чашки кави на день можуть навіть покращити здоров’я серця. Аби дійти такого висновку, команда вчених вивчила, як впливає кавопиття на здоров’я понад 500 000 британців. Науковці резюмували, що така повсякденна норма кави пов’язана «зі значним зниженням частоти серцево-судинних захворювань та смертності».
Звісно, про індивідуальну дозу кави краще проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. Адже він як ніхто інший знає, що вам можна, а чим бажано не зловживати.
Фото: pexels.com







