Весняний рецепт: кіш із грибами та черемшою

В сезон «дикого часнику» готуємо страви з корисною пряною зеленню – у начинці французького відкритого пирога вона створить гармонійну пару з печерицями.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Через те, що у природі трав’янистим багаторічником люблять ласувати лісові тварини, черемшу в народі називають «диким часником» або «ведмежим часником». Весняна рослина із сірчистим ароматом цінується не лише за високі поживні властивості, а й як лікарська сировина для протистояння раку та запаленням. Інтенсивним часниковим запахом у розім’ятому листі  проявляється аліцин: ця органічна сполука дає про себе знати при механічному руйнуванні клітин рослини.

Черемша має бактерицидну та протигрибкову дію. Противірусні якості «ведмежого часнику» пояснюються високим вмістом фітонцидів та аскорбінової кислоти. У 100 г весняної зелені міститься 100 мг вітаміну С. Черемша запобігає утворенню бляшок на стінках судин, знижує рівень холестерину в крові та нормалізує підвищений артеріальний тиск. Природний антибіотик оздоровлює бронхи, легені, шлунок, дезінфікує кишківник, покращує обмін речовин і має антигельмінтну дію. Черемша збуджує апетит, тому страви з нею зазвичай з’їдаються без залишку.

Інгредієнти для тіста (на 6 порцій): борошно  230 г; яйце  1 шт.; вершкове масло 130 г; рослинна олія ​​1 ст. ложка; сіль  ½ ч. ложки.

Інгредієнти для начинки (на 6 порцій): черемша 1 пучок; печериці 400 г; яйце 1 шт.; молоко 150 мл; жирні вершки  80 мл; сир  70 г; вершкове масло 20 г; сіль ч. ложки.

Змішавши борошно із сіллю, додаємо нарізане на шматочки охолоджене вершкове масло і перетираємо масу в крихту.

Вливаємо в суміш яйце і замішуємо тісто. Накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо на півгодини у холод.

Викладаємо охолоджене тісто на пергамент, зверху накриваємо ще одним листом і розгортаємо в тонкий шар.

Викладаємо пласт тіста на змащену форму, зробивши бортики. Накриваємо основу пергаментом і випікаємо в духовці 180°С протягом 15 хвилин.

Нарізані печериці обсмажуємо на вершковому маслі до рум’яного кольору, додаємо до грибів подрібнену черемшу і млоїмо 5 хвилин.

Готуємо заливку, змішавши молоко з вершками, яйцем, сіллю та натертим сиром.

Збираємо кіш: на приготовану основу викладаємо тушковані печериці з черемшою і виливаємо заливку.

Випікаємо французький відкритий пиріг упродовж 30 хвилин.

Лайфхак

Щоб зафіксувати пергамент на основі відкритого пирога перед першою відправкою в духовку, на нього можна на час випікання насипати зверху вагу – гречану крупу або сухий горох.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ОСТАННІ ЗАПИСИ

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU