Через те, що у природі трав’янистим багаторічником люблять ласувати лісові тварини, черемшу в народі називають «диким часником» або «ведмежим часником». Весняна рослина із сірчистим ароматом цінується не лише за високі поживні властивості, а й як лікарська сировина для протистояння раку та запаленням. Інтенсивним часниковим запахом у розім’ятому листі проявляється аліцин: ця органічна сполука дає про себе знати при механічному руйнуванні клітин рослини.
Черемша має бактерицидну та протигрибкову дію. Противірусні якості «ведмежого часнику» пояснюються високим вмістом фітонцидів та аскорбінової кислоти. У 100 г весняної зелені міститься 100 мг вітаміну С. Черемша запобігає утворенню бляшок на стінках судин, знижує рівень холестерину в крові та нормалізує підвищений артеріальний тиск. Природний антибіотик оздоровлює бронхи, легені, шлунок, дезінфікує кишківник, покращує обмін речовин і має антигельмінтну дію. Черемша збуджує апетит, тому страви з нею зазвичай з’їдаються без залишку.
Інгредієнти для тіста (на 6 порцій): борошно – 230 г; яйце – 1 шт.; вершкове масло – 130 г; рослинна олія – 1 ст. ложка; сіль – ½ ч. ложки.
Інгредієнти для начинки (на 6 порцій): черемша – 1 пучок; печериці – 400 г; яйце – 1 шт.; молоко – 150 мл; жирні вершки – 80 мл; сир – 70 г; вершкове масло – 20 г; сіль – ⅓ ч. ложки.
Змішавши борошно із сіллю, додаємо нарізане на шматочки охолоджене вершкове масло і перетираємо масу в крихту.
Вливаємо в суміш яйце і замішуємо тісто. Накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо на півгодини у холод.
Викладаємо охолоджене тісто на пергамент, зверху накриваємо ще одним листом і розгортаємо в тонкий шар.
Викладаємо пласт тіста на змащену форму, зробивши бортики. Накриваємо основу пергаментом і випікаємо в духовці 180°С протягом 15 хвилин.
Нарізані печериці обсмажуємо на вершковому маслі до рум’яного кольору, додаємо до грибів подрібнену черемшу і млоїмо 5 хвилин.
Готуємо заливку, змішавши молоко з вершками, яйцем, сіллю та натертим сиром.
Збираємо кіш: на приготовану основу викладаємо тушковані печериці з черемшою і виливаємо заливку.
Випікаємо французький відкритий пиріг упродовж 30 хвилин.
Лайфхак
Щоб зафіксувати пергамент на основі відкритого пирога перед першою відправкою в духовку, на нього можна на час випікання насипати зверху вагу – гречану крупу або сухий горох.