Команда китайських дослідників виявила, що вживання шампанського чи білого вина, а також великої кількості фруктів, гарний настрій та підтримка нормальної маси тіла допомагають знизити ризик раптової зупинки серця.
Мільйони людей у всьому світі вмирають щороку від раптової зупинки серця (SCA): у таких випадках воно перестає качати кров по тілу без попереджувальних симптомів. Зазвичай причиною SCA є небезпечний (аномальний) серцевий ритм, «коли електрична система серця працює неправильно», зазначили вчені.
Про що повідомили науковці?
Дослідження виявило 56 неклінічних факторів ризику, пов’язаних зі SCA. Вони охоплюють спосіб життя, фізичні показники, психосоціальні фактори, соціально-економічний статус та середовище проживання. Вчені виявили переконливі докази, що усунення певних чинників може запобігти великій кількості випадків раптової зупинки серця.
А тим часом такі фактори, як вживання шампанського та білого вина, великої кількості фруктів, підтримання позитивного настрою, контроль ваги та артеріального тиску, а також прагнення пізнання можуть бути важливими захисними факторами проти SCA.
Команда дійшла висновку, що від 40 до 63 відсотків випадків раптової зупинки серця можна було б уникнути, якби попередні дослідження звертали увагу на всі 56 факторів ризику.
Співавтор дослідження Женьцзе Чен з Університету Фудань у Шанхаї зазначив: «Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке всебічно вивчило зв’язки між неклінічними факторами ризику, що модифікуються, та SCA. Ми були здивовані тим, що великої кількості випадків SCA можна було запобігти, покращивши негативні профілі».
Що показало дослідження?
Команда вивчила дані понад 500 000 осіб з Британського біобанку (UK Biobank). Протягом 14 років 3147 осіб із когорти постраждали від SCA, повідомило видання The Guardian.
Керівник дослідження Хуейхуань Ло, також з Університету Фудань, зауважив: «Усі попередні дослідження факторів ризику SCA ґрунтувалися на гіпотезах і були зосереджені на обмеженій кількості потенційних факторів впливу. Наше дослідження виявило значний зв’язок між різними модифікованими факторами та раптовою зупинкою серця, при цьому зміна способу життя виявилася найбільш ефективною в запобіганні випадків захворювання».
Згідно з дослідженням, усунення найгіршої третини з 56 факторів ризику передбачає, що 40 відсоткам випадків SCA можна запобігти. Цей показник збільшується до 63 відсотків за профілактики SCA, якщо усунути найгірші дві третини факторів ризику.
У редакційній статті, присвяченій дослідженню, вчені Ніколас Грубік з Університету Торонто і Дакота Густафсон з Університету Квінс (Канада), написали: «Одним з гостроцікавих результатів дослідження є кардіопротекторний ефект, що пов’язаний із вживанням шампанського та білого вина». На думку експертів, це ставить під сумнів кардіопротекторні властивості червоного вина.
Результати дослідження опублікувало видання Canadian Journal of Cardiology.