Дослідники з Університету Теннессі та Університету Колорадо (США) засвідчили: новий тип переривчастого голодування 4:3 допомагає скинути дещо більше ваги, ніж традиційний щоденний підрахунок калорій. Та й дотримуватись запропонованої схеми легше.
Про що дізналися вчені?
Під час дослідження науковці порівняли ефективність двох стратегій харчування, націлених на схуднення. Команда залучила до експерименту 165 дорослих осіб з надмірною вагою або ожирінням, розповіло видання BBC Science Focus.
Одна група дотримувалася плану переривчастого голодування 4:3, що передбачав чотири дні звичайного харчування на тиждень, три дні – обмеженого. А тим часом учасники другої групи щодня скорочували споживання калорій.
Усі добровольці мали доступ до занять спортом, вели щоденники харчування та за потреби контактували з експертами.
За 12 місяців учасники, які дотримувалися схеми 4:3, втратили в середньому 7,6 відсотка ваги, тоді як учасники другої групи – 5 відсотків.
У добровольців із першої групи також спостерігалися позитивні зміни в показниках артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози.
Отже, що таке голодування 4:3?
Для цього типу переривчастого голодування характерне значне скорочення споживання їжі кілька днів на тиждень. Учасники дослідження, які дотримувалися цієї схеми, обирали три непослідовні «пісні» дні на тиждень (наприклад, понеділок, середа та п’ятниця).
Цими днями вони споживали лише 20 відсотків своєї звичайної норми калорій: близько 400–600 ккал для жінок та 500–700 ккал для чоловіків. Решта чотири дні вони могли їсти все, що бажали, хоча перевагу віддавали здоровим продуктам.
Метод голодування 4:3 є дієвим ще й тому, що він підсвідомо сприяє зниженню споживання калорій навіть в ті дні, коли ви не голодуєте, зазначили автори дослідження.
Попри те, що всім добровольцям призначили однакову загальну норму калорій на тиждень, групі, що дотримувалася схеми 4:3, вдалося в результаті втратити більше кілограмів.
Команда дослідників зауважила: «Людям, які бажають схуднути, слід вибрати дієтичну стратегію, якої, на їхню думку, вони зможуть дотримуватись у довгостроковій перспективі».
Результати роботи опублікував журнал Annals of Internal Medicine.
Фото: pixabay.com