У своєму дослідженні команда з Вааського університету (Фінляндія) з’ясовувала, чи справді рослинна дієта досі спричиняє несхвалення або неприйняття в сучасному суспільстві, зокрема, в європейських країнах.
Результати роботи показали, що найчастіше м’ясоїди відчувають до веганів та вегетаріанців страх, заздрість, зневагу та навіть гнів.
Докторка Руза-Маарія Маліла, співавторка дослідження, зазначила: «Згідно з нашими результатами, ті, хто віддає перевагу рослинним альтернативам, сприймаються як соціально відмінні – і не в позитивному сенсі».
За даними порталу маркетингових досліджень Statista, станом на 2023 рік у Європі налічувалося близько 6,62 мільйона веганів та вегетаріанців. Очікується, що до 2033 року ця цифра зросте до 8,25 мільйона.
Попри таку динаміку довкола шанувальників рослинного раціону в соціумі існує певне упередження щодо них.
Про що дізналися вчені?
Дослідники залучили до опитування 3600 добровольців, розповіло видання Daily Mail. Учасників запитали про те, що вони думають про уявних споживачів, якщо оцінювати їх за їхнім списком покупок у продуктовому супермаркеті.
Добровольцям запропонували три різні списки, в яких п’ять найменувань залишалися незмінними. Це – макарони, хліб, яблучний сік, морква та банани. Окрім цього набору до першого кошика увійшли м’ясний фарш, м’ясна нарізка та сосиски, до другого – курячі рулетики та овочеві сосиски. А у третьому містилися продукти виключно рослинного походження, зокрема, овочеві пельмені та овочеві ковбаски.
За словами дослідників, результати були вельми суперечливими. З одного боку, добровольці оцінили вигаданих споживачів, які віддають перевагу рослинній їжі, як таких, що дбають про екологію та своє здоров’я.
Але з другого боку, учасники відчували до прихильників рослинного раціону страх, заздрість, зневагу та гнів. Деякі навіть висловлювали агресію на адресу вегетаріанців та веганів, сказала пані Маліла.
Команда вважає, що такі змішані почуття стосовно шанувальників рослинної їжі відображають переважний суспільний клімат, в якому необхідність скорочення вживання м’яса – навіть з екологічних причин – для багатьох не є важливою.
Фото: pexels.com