В іспанській печері кажанів знайшли найстаріше взуття Європи

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Про відкриття, що бере свій початок у XIX столітті, розповіли науковці з Університету Алькали та Автономного університету Барселони. Вони засвідчили, що ця пара сандалів із трави еспарто навіть старша за взуття, знайдене 2008 року у Вірменії: його вік – 5500 років.

Артефакти з печери кажанів

Загалом у віддаленій печері Куева-де-лос-Мурсіелагос (або «печері кажанів»), що на півдні Андалусії, було виявлено 76 предметів. Вік деяких становить 9500 років. Були серед них набір плетених кошиків, а також прості дерев’яні інструменти, зокрема, молоток та загострена палиця.

Усі артефакти чудово збереглися, розповіло видання Daily Mail. За словами науковців, тисячоліттями у печері дув прохолодний сухий вітер, що підтримував низький рівень вологості та запобігав поширенню бактерій, які могли зруйнувати ці артефакти.

Артефакти з печери кажанівДослідники припустили, що сандалі носив житель печери, рештки якого покоїлися поблизу.

Історія знахідки

На сандалі та інші предмети першим натрапив ще у 1831 році фермер, який збирав гуано кажанів на добрива (гуано – залишки посліду морських птахів та екскрементів кажанів, що розклалися природним чином – Ред.) У середині XIX століття артефакти виявив та описав дослідник Мануель де Гонгора. Після його смерті матеріали потрапили до Національного археологічного музею Мадрида. Раз у раз науковці намагалися датувати сандалі. Але точний вік взуття вдалося встановити лише тепер – завдяки радіовуглецевому датуванню. З’ясувалося, що сандалям на 2000 років більше, ніж раніше вважали дослідники.

Марія Ерреро Отал, дослідниця з Автономного університету Барселони, зауважила, що ця пара взуття є «найстарішим і найкраще збереженим» артефактом з рослинного волокна, знайденим у Південній Європі.

Результати дослідження опублікувало видання Science.

Фото: science.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU