Механізм роботи біологічно активних речовин у каві, чаї та шоколаді є більш складним, ніж може здатися на перший погляд.
Зворотній ефект
У кофеїні виявлено аденін, властивий нейромедіатору аденозину. Ця речовина запобігає «перегріву» центральної нервової системи у стресових ситуаціях. Дослідження на добровольцях показали, що з підвищенням концентрації кофеїн перестає виконувати психостимулюючу функцію. В обсязі, еквівалентному п’яти горняткам еспресо, кофеїн не тільки не збуджує ЦНС, а навпаки – гальмує.
Фото: Pixabay.com
Справа звички
Наука по-різному оцінює наркотичний статус кофеїну. Не заперечуючи звикання організму до цієї речовини, експерти не ототожнюють поняття звикання та залежності. Слабкий адитивний ефект кофеїну не передбачає «дискомфорту скасування» при відмові від кави. За інтенсивного вживання (у добовій дозі від 300 міліграм кофеїну) зростає кількість аденозину, і зникнення кави з раціону супроводжується лише тимчасовим гальмуючим ефектом. У кавоманів зі стажем самопочуття повертається до норми напрочуд швидко.
Фото: pixabay.com
Серцева межа
Не виявлені серед любителів кофеїну і хронічні гіпертоніки: навіть систематичне добове вживання літра кави підвищує систолічний тиск максимум на десять пунктів. До смерті може призвести лише серйозне передозування. Токсикологи не залишають шансів тому, хто за півгодини вип’є порцію еспресо на кілограм ваги. Розумним вживанням серцю нашкодити неможливо. Серцева аритмія у шанувальників напою бадьорості діагностується рідше, ніж у тих, хто не п’є каву зовсім.
Фото: pixabay.com
Ризик під питанням
Попри те, що кофеїн занесено до третьої групи потенційно небезпечних для здоров’я речовин, любителі кави рідше страждають на злоякісні новоутворення. Більше того, у кофеїні медики бачать помічника у боротьбі з онкологією: це транспортувальник до органів протипухлинних засобів. Небезпідставними лікарі визнають побоювання щодо шкоди підвищених доз кави для розвитку плода під час вагітності. Безпечною кількістю є 200 міліграм кофеїну на добу.
Фото: Charlotte May
Підступний тандем
А ось поєднувати каву зі спиртним протипоказано. Кофеїн нейтралізує пригнічуючий ефект алкоголю, викликаючи ілюзію тверезості і тим самим призводячи до втрати почуття міри та посилюючи сп’яніння. Це підвищує «аритмічну готовність» серця, яке може дати збій навіть від незначної частки кофеїну. Після низки смертей молодого населення від аритмії та інфарктів у деяких країнах комбіноване поєднання алкоголю та кофеїну в енергетичних напоях заборонене.
Фото: Pixabay.com
Токсичний родич
Близькою «ріднею» кофеїну є алкалоїд теобромін. Його не має у своєму складі кава, проте містять какао та похідні продукти (шоколад). Теобромін є більш токсичним за кофеїн тому, що біологічно активний компонент міститься в какао у вдесятеро більшій кількості, ніж кофеїн у каві (2-10%). У більш скромному обсязі (1-2%) теобромін міститься в листі чаю, ягодах гуарани та горіхах коли. Теобромін здатний прискорювати серцебиття, посилювати коронарний кровотік, розширювати бронхи та розслабляти гладку мускулатуру. Оскільки збільшується потреба серцевого м’яза у кисні, передозування какао може призвести до змін у стані міокарда. Теобромін (шоколад) є небезпечною отрутою для собак, котів, коней та гризунів. Смертельною дозою для братів менших є 200-300 міліграмів алкалоїду на кілограм маси тіла тварини.
Фото: Lisa Fotios
Секрет чаю
За антиоксидантні можливості чайного листа відповідають поліфеноли та, зокрема, теофілін. Як і кофеїн, теофілін має сечогінні властивості. Через цю характеристику чаєм не запивають ліки. Теофілін послаблює дію бета-блокаторів у кардіологічних препаратах та збільшує сечогінну силу фуросеміду.