Правильний час сніданку допоможе жити довше: дослідники

Нове масштабне дослідження американських і британських медиків виявило зв'язок між часом сніданку в поважному віці та ризиком передчасної смерті.

Уперше науковці звернули увагу на значущість часу харчування для здоров’я та тривалості життя ще в 1970-х роках.

За даними нового дослідження, проведеного лікарями Массачусетської лікарні загального профілю, Лікарні імені генерала Бригама (США) та Манчестерського університету (Велика Британія), пізніший сніданок у похилому віці може бути пов’язаний з погіршенням здоров’я та ранньою смертю.

Автори дослідження залучили до своєї роботи близько 3000 літніх британців, за якими спостерігали в середньому протягом 22 років. Дослідники виявили, що ті учасники, котрі снідали пізніше, мали дещо менше шансів прожити ще одне десятиліття, ніж ті, хто снідав раніше.

Що виявили вчені?

Протягом більш ніж двох десятиліть добровольці надавали дослідникам дані про своє здоров’я, час їди, а також здавали кров на аналіз, розповіло видання BBC Science Focus.

У середньому учасники снідали близько 8:20 ранку. А ті, хто снідав ближче до 9:00 та пізніше, частіше повідомляли про проблеми за здоров’ям. Першими з-поміж цих проблем були депресія, втома, тривожність та погане здоров’я ротової порожнини. Ці стани, як відомо, передвіщають більш серйозні фізичні та психічні захворювання та скорочену тривалість життя.

Під час дослідження лікарі помітили, що люди стали частіше переносити сніданок і вечерю на пізніший час, втискаючи при цьому весь денний раціон у коротший проміжок.

Науковці виявили, що ті учасники, котрі були генетично схильні до поведінки «сови» (прокидалися та лягали спати пізніше), як правило, харчувалися пізніше протягом дня.

«Наші результати надали нового сенсу висловлюванню про те, що сніданок є найважливішою трапезою дня; це особливо стосується людей похилого віку», – зазначив провідний автор роботи, доктор Хассан Дашті.

жінка снідає

«Наше дослідження показало, що зміни в режимі харчування людей похилого віку, особливо пізніший час сніданку, можуть бути маркером їхнього стану здоров’я. А заохочення осіб цієї вікової групи до дотримання постійного графіка харчування може сприяти їхньому здоровому старінню та довголіттю», – сказав доктор Дашті.

Автори заявили, що їхні висновки є важливими з огляду на нинішню популярність інтервального голодування, коли люди навмисно збільшують період голодування протягом доби та часто пізніше снідають.

«Пізніше приймання їжі, особливо пізній сніданок, пов’язане як з проблемами зі здоров’ям, так і з підвищеним ризиком смертності в людей похилого віку», – резюмував доктор Дашті.

Результати дослідження опублікував журнал Nature.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати