Домашній кетчуп на зиму: класичний рецепт

Найпростіший томатний соус для зберігання готується зі свіжих помідорів і цибулі з додаванням оцту, цукру та спецій – солі, гвоздики, кориці, червоного та чорного перцю.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Томатами варто запастися в будь-якому вигляді, адже вони містять безліч корисних речовин: каротиноїди, вітаміни групи В, набір органічних і жирних кислот, а також калій, магній, кальцій, мідь, залізо, марганець, хлор, сірку, фосфор та натрій. Помідори мають антиоксидантну, протиракову, протизапальну, антидіабетичну та нейропротекторну дію.

Інгредієнти: стиглі помідори – 5 кг, цибуля – 1 кг, цукор – 250 г, оцет 9% – 50 мл, сіль – 2 ст. ложки, паприка – 1 ч. ложка, мелений чорний перець – 1 ч. ложка, мелена гвоздика – 1 ч. ложка, мелена кориця – 1 ч. ложка.

Нарізаємо помідори великими частинами та видаляємо серцевину. Викладаємо в каструлю і ставимо варитися на тихому вогні. При недостатній кількості власного соку (він має виділитися протягом 15 хвилин) вливаємо в каструлю трохи води, перемішуємо і гасимо на середньому вогні ще 45 хвилин. Але однієї години на приготування кетчупу не вистачить: це поки що навіть не чверть процесу.

Додаємо подрібнену цибулю, доводимо до кипіння і варимо ще близько 2 годин на тихому вогні. Протягом усього часу приготування суміш має слабо вирувати.

Знімаємо каструлю з вогню. Всипаємо цукор, сіль і спеції. Перемішуємо та подрібнюємо овочеву масу блендером до однорідного стану. Проціджуємо напівфабрикат через сито для позбавлення від помідорного насіння.

Ставимо каструлю на вогонь знову. Доводимо до кипіння і готуємо ще близько 2 годин – стільки часу потрібно для того, щоб соус загуснув природним чином, тобто в ході уварювання, без застосування загусників. Наприкінці варіння вливаємо в каструлю оцет, перемішуємо і за 5 хвилин знімаємо з вогню. Готовий томатний соус розливаємо в стерилізовані банки, закочуємо, даємо повністю охолонути і прибираємо у прохолодне місце.

Лайфхаки

  • Оцет передбачується у рецепті заготівлі на зиму – кислоту можна не додавати, якщо соус буде спожито без тривалого зберігання.
  • Урізноманітнити смак домашнього кетчупу можна комбінуванням помідорів з яблуками, сливами чи перцями.
FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU