Всесезонний напій: рецепт узвару

З плодового врожаю можна приготувати компот із сухофруктів – згодяться сушені яблука, груші, сливи та виноград (родзинки).

Узвар – це традиційний український солодкий напій, що готується кип’ятінням та настоюванням сушених ягід і фруктів. Назва означає заварювання, адже плоди лише доводяться до кипіння. Святковою стравою, яка є частиною обрядового столу й української культурної спадщини, узвар став через цілорічну доступність і стійкість до зберігання його сушених компонентів.

Користь компоту із сухофруктів полягає у високому вмісті вітамінів, мінералів (наприклад, заліза та калію), антиоксидантів і харчових волокон, що покращують травлення, підвищують імунітет та зміцнюють серцево-судинну систему. Користь узвару – в його здатності, завдяки сечогінним властивостям, виводити з організму токсини, нормалізувати обмін речовин і знімати набряклість. Зокрема, користь узвару з сушених яблук визначають вітамін С, пектин, клітковина, калій, магній, залізо й інші мікроелементи, що надають енергію і борються зі стресом.

Такий компот із сухофруктів нормалізує водний баланс, покращує роботу кишківника, позитивно впливає на стан волосся та шкіри, відновлює сили і може слугувати природним підсолоджувачем. Варто знати, як варити узвар, щоб отримати від напою максимум користі: для цього важливо не додавати у компот цукор і не вилучати з нього варені фрукти (їх треба споживати для підтримки здоров’я). Калорійність узвару без доданого цукру є невисокою – 60-66 ккал на склянку напою (250 мл).

сухофрукти

Інгредієнти: вода – 3 л; сушені фрукти (яблука, груші, чорнослив) – 600 г; родзинки – 100 г; мед – 200 г.

Приготування

Заливаємо промиті сухофрукти на 10 хвилин холодною водою. Наливаємо у каструлю воду, вкидаємо сушені яблука та груші і варимо на тихому вогні 15 хвилин. Далі додаємо родзинки з чорносливом і готуємо ще 15 хвилин. Доводимо до кипіння, знімаємо з вогню і через 10 хвилин додаємо мед. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо напій настоюватися на дві-три години. Потім узвар можна процідити і поставити у холодильник.

Лайфхак

Коли фільтруватимете компот із сухофруктів, то не викидайте варені плоди: з них можна приготувати смачні та корисні оладки. Сухофрукти, що залишилися після приготування узвару, варто перемолоти блендером, додати дрібку соди, яйце, кілька ложок цукру, 2/3 склянки борошна, перемішати, викласти фруктове тісто на пергамент і поставити на 20 хвилин у духовку, розігріту до 220°С – оладки з компотних сухофруктів потрібно запікати, поки вони не підрум’яняться.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати