Науковець зруйнував міф про вдачу первістка

Відповідно до розхожого стереотипу, найстарші діти є самовпевненими, а молодші – нерішучими. Тепер стало відомо, що це правило не працює.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Люди науки протягом тривалого часу намагалися виявити зв’язок між порядком народження дитини та рисами її особистості. Однак свіже дослідження спростувало популярні твердження стосовно вдачі первістків та молодших дітей в родині. Виявляється, порядок нашої появи на світ впливає на нашу вдачу не більше, ніж становище планет під час нашого народження.

Відповідно до популярного стереотипу, первістки більш впевнені в собі та схильні до порядку. Тоді як невпевненість молодших дітлахів змушує їх шукати увагу та бути ризикованішими. Навіть риси характеру політиків часто пояснювали порядком їхнього народження. Мовляв, якщо той чи інший діяч був найстаршою дитиною, він підтримував встановлений порядок, а якщо не народився первістком, то, ймовірно, намагався той порядок зруйнувати. Цю поширену думку формалізував психолог Френк Салловей.

Що показало дослідження?

Доктор Томас Лехаррага з Університету Балеарських островів (Іспанія) розглянув особливо популярний аспект цієї теорії: молодші брати та сестри схильні ризикувати, щоб самоутвердитися. Вчений вирішив перевірити свої сумніви щодо популярного міфу, пропонуючи групі добровольців вибирати між ризикованими та безпечними варіантами поведінки. При цьому доктор Лехаррага враховував порядок народження учасників в їхніх родинах, розповіло видання IflScience.

Як з’ясувалося, в більшості випадків порядок народження не впливав на схильність до ризику. Найчастіше й первістки, й молодші діти демонстрували ризиковість. Тож міф був вщент зруйнований.

Попередні дослідження на цю тему підтверджували теорію Салловея про важливість порядку народження. Однак такі дослідження або використовували невеликі вибірки, або мали кричущі недоліки. Приміром, порівнювали особистості підлітків та малих дітей.

При цьому вчені й раніше припускали, що відмінності в інтелекті та рисах особистості, засновані на порядку народження, такі малі, що фактично не мають значення.

Цікаво, що доктор Лехаррага все ж визнав: існують докази того, що молодші брати та сестри найчастіше потрапляють в аварії або тонуть. Але вчений уточнив, що це зазвичай відбувається, коли вони ще діти. Вони не так показують свою ризиковість, як просто втрачають пильність, почуваючись захищеними поряд із сильнішими, старшими сестрами чи братами.
Результати дослідження опублікував журнал PNAS.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU