Найбільший равлик світу живе в Австралії

Якщо пощастить, у водах західної та північної Австралії можна натрапити на найбільшого равлика нашої планети – майже метрового.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Світ молюсків багатий на чудових істот – великих і маленьких: від крихітного мікромолюска Angustopila dominikae, що поміщається у вушко голки, до австралійського трубача, довжина якого може сягати 91 сантиметра.

Який він – равлик-гігант?

Знайомтеся: це – австралійський трубач (Syrinx aruanus), найбільший равлик у світі та найбільший черевоногий молюск. За розміром його можна порівняти з бордер-коллі. Равлик має репутацію ненажерливого морського хижака, що полює на морському дні, розповіло видання IFLScience.
Але вражає не лише довжина Syrinx aruanus, але і його маса – близько 18 кілограмів. Взяти на руки такого велетня – все одно, що підняти чималеньку автомобільну шину.

Окрім раковини вишуканої форми равлик має ногу ефектного жовтого кольору. Красень, одне слово.

Молюск харчується великими поліхетами – багатощетинковими хробаками, такими як Polyodontes, Loimia та Diopatra. 2000 року дослідники помітили австралійських трубачів під час їхнього полювання та трапези на мулистих піщаних мілинах затоки Вітнелл, що в Західній Австралії.
Вчені розповіли, що тоді Syrinx aruanus віртуозно розправлявся з поліхетами, виймаючи їх з таких собі трубок, довжина яких подекуди сягала 57 см.

Не дарма він зветься трубачем

Виразні порожні раковини з-під гігантських равликів є популярним предметом колекціонування. У минулому їх використовували для перенесення води, а також як духовий музичний інструмент. Та й нині такі раритетні труби можна зрідка побачити-послухати на симфонічному концерті.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU