Навіщо ісландці скидають пташенят тупиків зі скель?

Ні, захисників природи викликати в цьому разі не потрібно. Ця давня традиція не має жодного стосунку до жорстокості.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Сезон пташенят тупиків повернувся до Ісландії, а разом із ним – незвичайне видовище: люди масово скидають пташенят зі скель. Це звучить неймовірно жорстоко. Однак ті, хто шанує цю давню традицію, навпаки є особами добросердними. Вони допомагають молодим птахам не розгубитися у світлі міських ліхтарів та знайти правильний напрямок.

Сакральне дійство кидання тупиків відбувається переважно в комуні Вестманнаеяр (Вестманські острови), де птахи гніздяться у великій кількості. Тут розташована найбільша колонія тупиків у Європі. Розумні, досвідчені та гарні дорослі птахи облаштовують гнізда вздовж скелі, щоб убезпечити своє потомство.

А коли для пташенят настає час покидати гніздо, вони вирушають до моря, де проводять кілька початкових років свого життя. Ця перша доросла пригода розпочинається вночі, коли птахи можуть використовувати світло Місяця як дороговказ. Однак цьому заважає електричне освітлення. Тож пташенята подекуди приймають міські вогні у глибині острова за Місяць. Через цю оказію вони часто опиняються на вулицях або в гавані, що аж ніяк не бажано.

Нічні рятівники

На щастя для птахів, мешканці Ісландії є великими шанувальниками тупиків. Тут навіть організовані спеціальні рятувальні команди. Але й звичайні сім’ї також часто приходять пташенятам на допомогу, розповіло видання IFLScience.

За ніч спритний рятівник може зловити близько 10 особин. Головне для нього – встигнути підхопити пташку, перш ніж вона десь застряне або полетить неправильним курсом.

До слова, гавань обладнана сітками для збирання птахів, що приземлилися на воду. Бо ж нафта може пошкодити їхнє пір’я, що призведе до утоплення.

У сезон тупиків комуна Вестманнаеяр сповнена святкової атмосфери. Вночі люди блукають вулицями в пошуках пташенят, яким необхідна допомога.

Фраза «скидання зі скелі» звучить вельми драматично, але насправді йдеться про допомогу пташенятам, які занадто втомлюються, щоб злетіти самостійно. Однак опинившись у повітрі завдяки людській підтримці, маленькі пернаті інстинктивно розуміють, що їм робити далі.
Зазвичай пташенят складають до коробок та привозять на південний бік острова. Тамтешні скелі й повітря всіяні сотнями дорослих тупиків. І саме там можна спостерігати дивовижну виставу: люди випускають пташенят по одному в дику природу. Рятівники – діти й дорослі – підкидають пташок високо в повітря. Щойно тупики опиняються над скелями, їхні крила швидко ляскають, і птахи злітають до океану.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU