Користування мобільним телефоном не спричиняє рак мозку: ВООЗ

Дослідження на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я не виявило зв’язку між користуванням мобільними телефонами та раком мозку.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Користувачі мобільних телефонів часто тримають їх біля голови. А телефони, між іншим, відомі своїм радіочастотним випромінюванням. Ці два фактори роками непокоїли вчених, які підозрювали популярні гаджети у збільшенні ризику раку мозку.

При цьому численні дослідження доводили: не існує жодного зв’язку між радіохвилями мобільних телефонів та раком мозку чи здоров’ям загалом.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вирішила поставити крапки над «і» в цьому питанні. Вона замовила масштабне дослідження науковцям з 10 країн. Потужна команда проаналізувала результати 5000 попередніх досліджень цієї теми: висновки з цих робіт були опубліковані у 1994-2022 роках.

Звідки взялися сумніви в нешкідливості телефонів?

У 2011 році Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), що є структурою ВООЗ, класифікувало вплив радіохвиль як можливий канцероген для людини. Значення цієї класифікації було значною мірою неправильно зрозуміло, що призвело до певного зростання занепокоєння.

Класифікація IARC радіохвиль як можливого канцерогену значною мірою ґрунтувалася на обмежених даних спостережних досліджень. Такі дослідження є гарним інструментом, який наука має у своєму арсеналі, проте їхні результати нерідко є упередженими.

У даному разі класифікація IARC ґрунтувалася на спостережних дослідженнях, в яких пацієнти з раком мозку повідомляли, що вони досить часто використовували мобільний телефон.

жінка з мобільним телефоном

Про що дізналися автори нової глобальної праці?

А тим часом нове дослідження, про яке розповіло видання ScienceAlert, являє собою системний огляд, що містить найпереконливіші на сьогодні докази того, що радіохвилі бездротових технологій не становлять небезпеки для здоров’я людини.

Основою для остаточного аналізу тали 63 дослідження із 5000 проаналізованих. Він довів, що жодного зв’язку між використанням мобільних телефонів та раком мозку або будь-яким іншим видом раку немає.

Науковці також не виявили жодного зв’язку між мобільним телефоном і раком, навіть якщо людина користувалася цим гаджетом протягом десяти або більше років (тобто у випадку тривалого використання). Те, як часто вона ним користувався та скільки часу з ним проводила, теж не мало значення.

Важливо, що ці висновки збіглися з результатами багатьох попередніх досліджень. Вчені також показали, що хоча використання бездротових технологій значно поширилося за останні кілька десятиліть, зростання захворюваності на рак мозку зафіксовано не було.

Мобільні телефони випромінюють низькорівневі радіохвилі, й немає жодних доказів їхнього негативного впливу на здоров’я людини.

Результати дослідження опублікував журнал Environment International.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.