Дельфіни, як люди: всміхаються, коли бавляться

Як з’ясували італійські дослідники, причини для усмішок у дельфінів часто такі самі, як у людей: наприклад, веселі ігри в компанії друзів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Виявляється, дельфіни можуть демонструвати позитивні емоції майже, як люди: за допомогою певного виразу обличчя, а точніше – відкритого рота: дзьоба. Саме так учені часто називають витягнутий дельфінячий рот.

Біологи стверджують, що дельфіни не просто мають вигляд усміхнених істот: вони справді всміхаються один одному. Ба більше: вони заражають позитивом своїх приятелів. Науковці з Пізанського університету вважають, що дельфіни-афаліни (Tursiops truncatus) в неволі використовують такі гримаси як дружні сигнали.

Команда дослідників припустила, що коли під час гри один дельфін копіює відкритий рот іншого дельфіна, між ними виникає дружня взаємодія. І її не слід тлумачити як агресивну.

«Ми виявили в дельфінів-афалін характерний вираз обличчя – відкритий рот, і побачили, що дельфіни здатні копіювати вираз обличчя інших особин», – зазначила еволюційна біологиня Елізабет Паладжі, провідна авторка дослідження.

два дельфіна

Про що дізналися вчені?

За словами дослідників, відкритий для усмішки рот, який можна побачити в собак, приматів, коней та деяких інших тварин, як і в людей, є універсальною ознакою грайливості. Цей вираз допомагає і тваринам, і нам сигналізувати про позитивний настрій та уникати конфліктів, розповіло видання Science Alert.

Раніше вважалося, що дельфіни не спроможні виражати емоції за допомогою м’язів обличчя. Втім, їхня візуальна комунікація досі не була достатньо вивчена. Пізанська команда першою взялася за дослідження усмішки цих морських ссавців. Науковці взяли за основу таку особливість дельфінів, як грайливість, що не знає віку.

Під час дослідження пані Паладжі та її колеги проаналізували 80 годин відеоматеріалів, на яких 22 дельфіни грали в неволі в чотирьох соціальних групах. Команда побачила, що лише один дельфін відкривав дзьоб (для усмішки) під час індивідуальної гри. Тоді як більшість афалін робили це постійно під час соціальних забав, наприклад, переслідування чи ігрової бійки.

Вчені наголосили, що це аж ніяк не агресивні зіткнення. Як правило, дельфіни переслідують один одного, грайливо кусаються або стукаються дзьобами, не маючи наміру завдавати шкоди іншому.

дельфіни бавляться

Під час таких взаємодій 90 відсотків гравців усміхалися та у третині випадків миттєво отримували у відповідь усмішки своїх приятелів по грі.

Отримані дані не можуть повністю виключити той факт, що дельфіни використовують відкриті дзьоби в інших ситуаціях. Але результати дослідження узгоджуються з попередніми гіпотезами, згідно з якими афаліни, що всміхаються, передають доброзичливі соціальні сигнали.

«Вираз із відритим ротом, імовірно, походить від укусу, внаслідок чого послідовність укусу була порушена і залишився лише «намір укусити» без контакту», – пояснила Елізабет Паладжі. За її словами, такий тип мімікрії спостерігається в деяких м’ясоїдних тварин, таких як сурикати та малайські (сонячні) ведмеді.

Дослідження проводилося лише серед дельфінів, що живуть в неволі, тому складно сказати, як вони використовують цю позитивну стратегію в дикій природі.

дельфін з мячем

«Хоча ми далекі від розуміння еволюційного походження гри та здатності тварин тонко налаштовувати свої ігрові сесії, повсюдна присутність сигналів відкритого рота та швидкої мімікрії у філогенетичному дереві ссавців вказує на значущість таких візуальних механізмів у формуванні складної комунікації», – написали науковці у звітній статті.

Результати дослідження опублікував журнал iScience.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.