Як виявилося, фраза «Зметикуємо на трьох» може бути ходовою не лише серед людей, але й серед приматів. Нещодавно вчені з Ексетерського університету вперше зафіксували, як шимпанзе пригощали одне одного алкоголем.
Камери з датчиками руху, встановлені дослідниками в Національному парку Кантаньєс у Гвінеї-Бісау, зафіксували шимпанзе, які ділилися ферментованими плодами африканського хлібного дерева, що містять етанол. Учені дослідили цю дивну поведінку тварин та опублікували результати роботи в журналі Current Biology.
Про що повідомили науковці?
Як зазначила університетська команда, спільне вживання алкоголю приматами підтверджує, що деякі соціальні зв’язки роблять їх подібними до людей.
«Ми вперше задокументували неодноразове та спільне вживання дикими шимпанзе ферментованих природним чином плодів африканського хлібного дерева з підтвердженим вмістом етанолу», – написали дослідники у звітній статті. Вони сподіваються, що останні спостереження допоможуть їм більше дізнатися про таку поведінку приматів.
«Шимпанзе не діляться їжею постійно, тому така поведінка з ферментованими фруктами може бути важливою. Нам потрібно більше дізнатися про те, чи навмисно вони шукають фрукти, що містять етанол, і як вони його переробляють; ця поведінка може бути ранньою еволюційною стадією бенкету», – зазначила Кімберлі Хокінгс, провідна учасниця дослідження.

Вживання шимпанзе ферментованих плодів
Команда перевірила на вміст алкоголю фрукти, якими ділилися шимпанзе, та виявила, що найвищий рівень становив 0,6 % ABV (міра, що використовується для визначення міцності алкогольних напоїв). За людськими мірками, вміст незначний. Для порівняння, міцність пива зазвичай сягає 4-6 %.
Однак левову частку раціону шимпанзе (до 85 відсотків) становлять фрукти, тож сумарне споживання етанолу може бути більшим, розповіло видання Independent.
За словами дослідників, це відкриття може бути «вершиною айсберга» у поведінці приматів, що пов’язана із вживанням алкоголю.
«Ми знаємо, що вживання алкоголю людьми призводить до викиду дофаміну та ендорфінів, а також до виникнення почуття щастя та розслаблення. Ми також знаємо, що спільне вживання алкоголю, зокрема в рамках таких традицій, як гуляння, допомагає формувати та зміцнювати соціальні зв’язки», – зауважила Ганна Боуленд, співавторка дослідження.
Це спостереження за приматами, що разом вживали алкоголь, порушило, за словами вчених, кілька складних питань щодо їхньої поведінки.
Загалом дослідження показало, що вживання ферментованих фруктів може мати стародавнє коріння у таких видів, як людина і шимпанзе. Автори роботи також припустили, що людська традиція бенкетів може мати глибоке коріння в нашій еволюційній історії.
При цьому вчені досі не знають, як алкоголь вспливає на метаболізм шимпанзе.
Фото: pexels.com