Чашка доброго чаю давно асоціюється з численними перевагами для здоров’я. Нове дослідження команди Північно-Західного університету (США) показало, що процес заварювання сприяє видаленню з води заряджених атомів (іонів) важких металів. Якщо пояснити простіше, важкі метали прилипають до чайного листя, яке й витягує їх з води.
Про що дізналися вчені?
Попередні дослідження пов’язували переваги чаю з хімічними речовинами, що містяться в рослинах. Але автори нової роботи припустили, що користь чаю може приховувати власне процес заварювання, розповіло видання Live Science. Тож учені вирішили перевірити, як впливає цей процес на вміст у воді токсичних металів, що загрожують інсультом та серцево-судинними захворюваннями.
Для експериментів науковці придбали кілька видів чаю в пакетиках від популярних виробників, зокрема чорний, зелений, ромашковий, білий, улун та ройбос (або ройбуш). Ромашку та аспалатус для ройбоса заварюють і п’ють як чай, але ці рослини походять з інших сімейств, ніж традиційні чаї.
Заварюючи різні види чаю, дослідники перевірили здатність цих напоїв нейтралізувати іони важких металів у воді. Результати показали, що стандартна чашка чаю, заварена протягом трьох-п’яти хвилин, може видалити близько 15 відсотків свинцю з води з концентрацією свинцю до 10 частин на мільйон. Хоча безпечного рівня вмісту свинцю в питній воді не існує, експерти встановили для нього допустиму межу: 15 частин на мільярд. Заварювання також знизило вміст іонів інших металів, таких як хром та кадмій.
Неабияке значення мав тип чайного пакетика. Бавовняні та нейлонові не сприяли адсорбуванню забруднювальних речовин, тоді як целюлозні видаляли більшу їх частину. Крім того, були важливі вид чаю та ступінь його помелу. Найбільший ефект показало дрібно помелене листя чорного чаю. Також гарні результати були в зеленого та білого чаїв. Ці три лідери знижували концентрацію іонів свинцю більшою мірою, ніж улун, ройбос та ромашковий чай.
Найважливіший фактор – час заварювання
Але найістотнішим чинником, що впливав на результат видалення токсичних металів з води, був час заварювання.
«Будь-який чай, що заварюється довше або має велику площу поверхні, ефективно видалить більше важких металів», – заявив учений-матеріалознавець Бенджамін Шиндель, провідний автор дослідження. За його словами, людям, які заварюють чай за лічені секунди, не слід чекати на значне очищення. «Але заварювання чаю протягом тривалішого часу витягне більшу частину металу або, можливо, навіть майже весь метал із води», – сказав він.
«Якби люди випивали додаткову чашку чаю на день, згодом ми, можливо, побачили б зниження захворювань, що тісно пов’язані із впливом важких металів», – зауважив Бенджамін Шиндель. «Або це допомогло б пояснити, чому в людей, які п’ють більше чаю, нижчі показники захворюваності на серцеві недуги та інсульти, ніж у тих, хто споживає менше чаю», – додав він.
Результати дослідження опублікував журнал ACS Food and Science Technology.
До речі. Населення світу щодня випиває понад 5 мільярдів чашок чаю. Це робить його другим споживаним напоєм на планеті після води. Згідно з даними експертів, найбільше чаю п’ють в Туреччині.
Фото: pixabay.com