Король-шпинат: смакуємо і взимку

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ми вже розказували дивовижну історію шпинату, схожу на історичну пригодницьку повість, а сьогодні поділимося з вами кількома порадами, як краще зберігати цей чудовий дар природи.

Шпинат – дуже ніжний овоч, він починає псуватися менш ніж за добу перебування при кімнатній температурі, тому задля короткого зберігання краще відразу помістити його в холодильник. Для зберігання в холодильнику мити його не треба, інакше він швидко зіпсується.

Зберігати шпинат краще подалі від фруктів і овочів, щоб етилен, що виділяється з них, не нашкодив овочу. В ідеалі шпинат краще зберігати у пакеті з невеликими отворами для циркуляції повітря чи у герметичному контейнері із скляною кришкою або у скляній банці: у таких умовах шпинат зберігається близько двох тижнів. Для більш тривалого зберігання шпинат варто заморозити, засушити або засолити.

shpynat - Їжа - 50Plus

Заморожування

Заморожувати шпинат краще у свіжому вигляді: так він збереже максимум корисних речовин. Повторному заморожуванню шпинат піддавати не можна. Для заморожування формуйте невеликі порції. Термін зберігання шпинату у морозилці становить 7-8 місяців.

Для заморозки листя шпинату треба зрізати стебла і залишити тільки листя без пошкоджень, промити його під проточною водою. Чистий шпинат розкласти на паперові рушники, щоб він підсохнув. Потім шпинат кладуть у скляний посуд і заливають гарячою водою. Через 2 хвилини воду зливають, шпинат охолоджують. Зелень пресують руками та перекладають на харчову плівку шарами. Плівку скручують у трубочку та заморожують. Даний рецепт актуальний у випадку невеликої морозилки. Якщо місця вдосталь, шпинат просто заморожують у вакуумних пакетах чи інших ємностях для зберігання.

Для заморожування пюре зі шпинату треба ретельно вимити листя шпинату і трохи підсушити на паперових рушниках. За допомогою м’ясорубки або блендера листя подрібнюють до однорідної маси. Отриману суміш перекладають у герметичний контейнер, закривають кришкою та поміщають у морозильник. Замість контейнерів можна використовувати герметичні або вакуумні пакети.

Є цікавий ізраїльський рецепт заморожування шпинату в льодових кубиках – шпинатне пюре розкладають у форми для льоду, заливають водою та зберігають у морозильнику.

zamorozhenyj shpynat - Їжа - 50Plus

Сушіння

Шпинат можна також сушити: як ми пам’ятаємо, будь-яка термічна обробка мало пливає на корисні якості шпинату. Для зберігання у сухому стані листя шпинату ретельно промивають і трохи підсушують. Чисте листя залишають на сонці. Можна також висушити шпинат у електросушарці або духовці протягом 3-5 годин при температурі 50°. Після сушіння шпинат перекладіть у банки або текстильні мішечки. Зберігати сушений шпинат треба у темному, прохолодному та сухому місці.

sushinnya shpynatu - Їжа - 50Plus

Засолювання

Добре відомий нам солений шпинат виготовляється наступним чином: листя шпинату треба ретельно промити та нарізати. Потім масу складають у банку та засипають сіллю: на 1 кг шпинату потрібно 3-4 ст. л. солі. Зберігати солоний шпинат можна протягом 1-2 місяців у темному, прохолодному місці.

shpynat u banczы - Їжа - 50Plus

А от більш складний рецепт повноцінної зимової супової заправки з щавлем та шпинатом.

Заготовка на зелений борщ:

  • листя шпинату – 300 г;
  • листя щавлю – 300 г;
  • зелень петрушки – 20 г;
  • корінь петрушки – 20 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • чорний перець у зернах – 3-4 шт;
  • лавровий лист – 1-2 шт;
  • сіль – 1 ст. ложка.

Заготовка розрахована на банки ємністю 0,5 л. Вимийте банки і стерилізуйте їх зручним для вас способом. Шпинат переберіть, промийте в холодній проточній воді і нашаткуйте. Те ж саме проробіть зі щавлем і зеленню петрушки. Складіть нарізану зелень у глибоку сковороду чи каструлю з товстим дном, притушкуйте її у власному соку. Корінь петрушки вимийте, відваріть в окремій каструлі протягом 15 хвилин, потім очистіть і наріжте дрібною соломкою. Цибулю ріпчасту очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і відваріть до м’якості. До подрібненої зелені додайте корінь петрушки і цибулю та перемішайте. Потім додайте сіль, спеції та тушкуйте ще близько 1 хвилини.

Гарячу суміш щільно втрамбуйте в підготовлені банки, поставте в каструлю із щільною тканиною на дні, налийте води на ¾ висоти банок, накрийте кришками. Стерилізуйте банки ємністю 0,5л близько 15 хвилин. Щільно закатайте банки або закрутіть гвинтовими кришками і переверніть догори дном до повного охолодження.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU