Англійці, які відомі своєю любов’ю до чаю, навіть вважають, що практика його розігрівання навіть розколола націю на дві групи. Одна з них занепокоєна таким варварським ставленням до культового напою, а друга дивиться на це цілком спокійно.
Головний аргумент тих, хто не може змиритися з розігрівання чаю в мікрохвильовці, такий: цей процес впливає на смак та призводить до нерівномірного розподілу тепла в чашці.
Щоб розібратися в цьому питанні раз і назавжди, видання Daily Mail звернулося до Марка Міодовника, професора кафедри матеріалознавства Лондонського університетського коледжу.
За словами експерта, гіршим за чай, розігрітий у мікрохвильовій печі, може бути лише той, який подають в літаку. «Головна причина, через яку не варто розігрівати його повторно, полягає в тому, що він буде несмачним. Чай із мікрохвильової печі жахливий, просто жахливий», – сказав професор Міодовник.
За його словами, особливого смаку додають чаю під час заварювання флавоноїди – природні сполуки, які у великій кількості містяться в чайних листочках. Але ці сполуки надзвичайно леткі, тобто вони легко випаровуються.
«Вони просто зникають, тому, якщо ви не вип’єте чай одразу після заварювання, їх залишиться не так багато. А якщо підігрієте чай повторно, то їх не буде зовсім», – пояснив експерт.
А що стосовно вище згаданого чаю в літаку? Як вважає професор Міодовник, поєднання таких факторів, як низький тиск повітря та його сухість, призводить до зниження чутливості до смаків та запахів.
Він також наполягає на тому, що чай в офісі потрібно заварювати собі власноруч. «Ніколи не просіть когось приготувати вам чашку чаю – це прямий шлях до ненависті до колег. Адже якщо вони зроблять це погано, не так, як вам подобається, ви їх зненавидите», – впевнений професор.
Є також інші думки з цього приводу
А тим часом професор Кріс Бадд з Університету Бата теж висловив свою думку про розігрівання чаю в мікрохвильовці.
«Цілком нормально розігрівати чай у мікрохвильовій печі, оскільки вода є гарним провідником мікрохвиль, а конвекційні потоки забезпечують рівномірний розподіл тепла. Однак будьте обережні з керамічними чашками – вони чудово проводять мікрохвилі та можуть сильно нагріватися», – зауважив професор Бадд.
Професор Куан Вуонг, голова кафедри харчових наук в Університеті Ньюкасла, стверджує, що «рецепт ідеальної чашки чаю залежить від ваших цілей».
«З огляду на насолоду ідеальна чашка чаю повинна мати привабливий колір, збалансований смак, приємний та принадний аромат, а також смак та післясмак», – пояснив професор Вуонг. «Але коли йдеться про користь для здоров’я, чашку гарного чаю пов’язують передусім з високим вмістом фітохімічних речовин, таких як поліфеноли та теанін», – сказав він.
Тим, хто шукає найкорисніший чай, професор Вуонг дав незвичайну рекомендацію: заварюйте його протягом двох-трьох хвилин саме в мікрохвильовій печі. На його думку, «це метод приготування чаю з високим вмістом фітохімічних речовин, корисних для здоров’я».
«Мікрохвильова піч використовується для ефективного вилучення фітохімічних речовин із чаю завдяки швидкому та рівномірному нагріванню», – сказав учений. При цьому вчений визнав, що чай із мікрохвильовки «може бути менш приємним з огляду на смак та аромат».
Але більшість експертів все-таки сходяться на думці, що коли чай охолов, краще знову поставити чайник на вогонь та заварити свіжий напій.
Фото: pixabay.com