Альтернатива рису: що таке булгур?

Продукт із Близького Сходу та Середземномор'я поки що є для українців гастрономічною екзотикою, і мало хто знає, що ця крупа з ледь помітним горіховим присмаком виготовляється з пшениці.

Розповсюдження булгуру в Україні має зв’язок зі зростанням популярності близькосхідної кухні і розвитком торгівлі та імпорту продуктів, що стали доступними останніми десятиліттями. Однак історія булгуру налічує тисячоліття. Якими корисними властивостями наділена поживна альтернатива рису та кускусу і в яких стравах популярна у світі крупа використовується?

Історія споживання

Попри те, що в наших крамницях булгур з’явився відносно недавно, він згадувався ще в Біблії, адже споконвіку був основною стравою народів Близького Сходу як одна з найбільш ранніх круп, відомих людству. Найдавніші археологічні знахідки, пов’язані з булгуром, датуються 6-м тисячоліттям до н. е., а першу письмову згадку про цей продукт виявлено на клинописних табличках IX століття до н. е. – її зроблено за часів ассирійського царя Ашшурназір-апала II. В античності булгур був популярним у Стародавній Греції та Римі: там його називали zernais.

Промислове виробництво булгуру для забезпечення армії під час Першої світової війни у ХХ сторіччі розпочала Турція. Пшеничні зерна там очищували від висівок, піддавали термічній обробці гарячою водою, висушували на сонці і дробили до потрібного розміру. Традиційна технологія виробництва не змінилася і по сьогодні. Булгур – це крупа, що виготовляється із пшеничного зерна, яке спочатку обробляють окропом або парою, а потім сушать і дроблять. Цей продукт є поширеним в кухнях народів Близького Сходу, Середземномор’я, Кавказу та Центральної Азії.

Приготування булгуру в Туреччині

Корисні властивості

На дієтичних терезах користь і шкода булгуру нерівноцінні, бо користь значно переважає. Ця крупа містить грубі харчові волокна, які вбирають в організмі зайву вологу, захоплюють і виводять назовні токсини та шлаки. Позитивна роль булгуру в покращенні травлення полягає в усуненні закрепів і нормалізації роботи кишківника. Високий вміст клітковини швидко створює відчуття ситості, що визначає користь булгуру для схуднення. Корисним для контролю ваги роблять булгур і складні вуглеводи, які надовго насичують організм, надають енергії та пригнічують відчуття голоду.

А користь булгуру при діабеті зумовлена низьким глікемічним індексом крупи і підтриманням стабільного рівня цукру. Калій, магній і вітаміни групи B у складі крупи знижують рівень холестерину, зміцнюють серце та судини. Завдяки вітамінам В, С та цинку булгур покращує стан гормональної системи, що підвищує життєвий тонус і благотворно впливає на статеву функцію. Вітаміни групи В нормалізують роботу нервової системи, позбавляючи стресу, знімаючи дратівливість і покращуючи настрій. До того ж і марганець бере участь в утворенні серотоніну, який є гормоном радості.

Bulgur macro

Вплив на здоров’я

За вмістом фолієвої кислоти (вітаміну В9), що бере участь у процесі кровотворення, зберігає цілісність ДНК, відповідає за повноцінний розвиток плоду і знижує ризики передчасного переривання вагітності, булгур є рекордсменом, тож для отримання організмом добової норми важливого нутрієнту вистачить 100 г цієї крупи. Красномовною є і велика кількість білка у складі булгуру: це – головний будівельний матеріал для м’язів, страви з цієї крупи допоможуть організму відновити сили після інтенсивних фізичних навантажень.

Науково доведено, що регулярне вживання булгуру здатне уповільнити старіння і відтермінувати появу зморшок. Завдяки багатому вітамінному складу, булгур сприяє підтриманню жіночої краси. Вітамін Е, що міститься в крупі, покращує стан шкіри, волосся та нігтів. Коли нутриціологи закликають включати до раціону злаки з грубими харчовими волокнами, то мають на увазі, зокрема, булгур. Але цією крупою не варто надто захоплюватися, бо не кожен організм впорається з перетравленням великої кількості клітковини. Важка для засвоєння їжа не підходить, наприклад, дітям до 3-4 років.

Жінка з мискою булгуру

Чи є протипоказання?

Серед тих, кому булгур не рекомендований, – люди з непереносимістю глютену, алергією на злакові, гастритом з підвищеною кислотністю, запаленнями шлунково-кишкового тракту, проблемами з нирками та жовчним міхуром (через високий вміст оксалатів). Не можна вживати булгур при холециститі та загостренні панкреатиту, адже клітковина подразнює слизову і призводить до спазмів, нудоти і погіршення загального стану. Натомість, здоровим людям в деяких випадках булгур навіть можна не готувати – достатньо дати замоченій крупі час настоятися у воді.

Висока харчова цінність булгуру робить його повноцінною альтернативою рису або кускусу – крупі з пшеничної манки, котру роблять шляхом скочування вологої манної крупи в дрібні гранули і потім висушують. Калорійність булгуру в сухому стані – 340–360 ккал/100 г. Цікавою особливістю цього продукту є те, що варений булгур є менш калорійним і містить лише 110–120 ккал/100 г (після варіння крупа збільшується в обсязі в 2–2,5 рази). Крім каші, булгур використовується у приготуванні салатів, супів, плову та інших гарнірів або начинки для фаршування.

булгур з м'ясом

Як варити булгур?

Щоб смачно приготувати булгур, треба залити одну склянку крупи двома склянками води, посолити, довести до кипіння, зменшити вогонь, накрити кришкою і варити 15–20 хвилин, доки вся вода не вбереться. Знявши з вогню, кашу з булгуру треба настояти 5 хвилин під кришкою, щоб вона «відпочила». Для поліпшення смаку (а саме – заради отримання горіхового присмаку) рецепти булгуру радять попередньо обсмажити промиту крупу протягом 3–4 хвилин на вершковому маслі чи олії (1 ст. ложка жиру на склянку крупи). Швидкий спосіб (запарювання) полягає в тому, щоб залити склянку промитого булгуру двома склянками окропу, посолити, перемішати, накрити кришкою і залишити на півгодини, щоб крупа увібрала всю воду.

булгур у каструлі

Булгур у мультиварці готується так: промиваєте крупу, обсмажуєте її з олією у режимі «Смаження» 3–5 хвилин, заливаєте гарячою водою у пропорції склянка крупи на дві склянки води і варите на програмах «Каша», «Плов» або «Рис» упродовж 20–30 хвилин, а потім даєте страві постояти 10 хвилин перед подачею. Булгур з овочами можна приготувати, відваривши крупу з овочевою сумішшю або обсмаживши крупу з цибулею та овочами, а потім додавши воду і тушкуючи до готовності. Аналогічно готуються булгур з куркою чи булгур з м’ясом: зварену крупу (на 1 частину булгуру треба 3 частини рідини – води або бульйону) з’єднують у тій самій посудині з обсмаженою куркою (іншим м’ясом) та овочами, тушкуючи до готовності.

Фото: Openverse

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати