Компанія для томатів: рецепт домашнього кетчупу з болгарським перцем

Визрів урожай сезонних овочів та фруктів, які надають знайомій приправі витонченого смаку, і це – один із популярних прикладів таких складників.

Домашній кетчуп з болгарським перцем містить молодильні антиоксиданти та клітковину, яка налагоджує травлення і дарує тривале відчуття ситості. В елементному складі цього корисного продукту є калій, вітаміни С, А і групи В, що має позитивний вплив на зір та нервову систему, а також сприяє здоров’ю серця і кровоносних судин. Однак домашній кетчуп з помідорів та перця здатен знижувати кров’яний тиск, через що ним не варто зловживати при гіпотонії. Так само з обережністю його слід вживати у разі гастриту, виразки чи геморою, а при алергії на перець такий соус можна замінити на кетчуп зі сливами або кетчуп з яблуками.

Інгредієнти: стиглі помідори  3 кг; болгарський перець 600 г; цибуля 500 г; часник ½ голівки; цукор 150 г; оцет 9% 100 мл; сіль  1 ст. ложка; перець чорний 10 горошин; перець духмяний 4 горошини; гвоздика 4 шт.; кориця мелена  ½ ч. ложки; мускатний горіх мелений  ½ ч. ложки.

Приготування

Крупно нарізаємо очищені від шкірки томати, цибулю, перець і часник. Викладаємо овочі в каструлю і, посоливши, варимо 3 години на помірному вогні під кришкою. До кінця варіння вміст каструлі має зменшитися в обсязі вдвічі–втричі.

Знімаємо каструлю з вогню і подрібнюємо томатну суміш блендером до однорідного стану. А в кавомолці чи у ступці подрібнюємо мускатний горіх, гвоздику, корицю, чорний та духмяний перець. Всипаємо ці спеції разом із цукром в каструлю з овочевим пюре, вливаємо оцет і ретельно перемішуємо. Знову ставимо каструлю на середній вогонь і варимо домашній кетчуп з болгарським перцем ще з півгодини.

домашній кетчуп

Лайфгак

Для легкого зняття шкірки з помідора треба зробити на місці плодоніжки (у нижній частині плоду) неглибокий хрестоподібний надріз і бланшувати овоч в окропі та холодній воді: на кілька секунд ошпарити й одразу ж перекласти томат у холодну воду. А ще шкірка легко відокремиться від м’якоті, якщо покласти помідор на кілька хвилин в розігріту до 200–220°C духовку (коли шкірка трісне, томат можна вийняти, охолодити й очистити) або нагріти впродовж 15–30 секунд у мікрохвильовій печі.

Кого цікавить історія кетчупу, дивіться наші інші публікації:

Захоплива історія кетчупу: від ліків проти діареї – до улюбленої приправи

А про те, як приготувати класичний томатний кетчуп,  ми писали тут:

Домашній кетчуп на зиму: класичний рецепт

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати