Корисний десерт: рецепт фруктового желе

Легкі, смачні, красиві та нешкідливі літні ласощі принесуть задоволення формою і змістом – це здорова альтернатива магазинним солодощам.

Фруктове желе замінить у раціоні дітей і дорослих цукерки, торт, печиво, тістечко та морозиво. У натуральному продукті домашнього приготування є не лише «застиглі вітаміни» зі свіжих фруктів і ягід, а й колаген, тож такий склад приносить організму подвійну користь. Ця святкова на вигляд страва сприяє поліпшенню стану нігтів, волосся, суглобів і кісток. А якщо роль желатину доручити загусникам пектину чи агар-агару (природнім гелеутворюючим речовинам, що містяться в стінках клітин рослин та морських водоростей), то це не тільки принесе користь кістково-хрящовій тканині, а й допоможе виведенню з організму шлаків, токсинів і солей важких металів.

Для приготування желе підійдуть будь-які місцеві сезонні ягоди та фрукти: малина, полуниця, виноград, вишні, абрикоси, персики, сливи, яблука, груші. Натомість свіжа фруктова екзотика у якості складників желе не рекомендується. Не можна використовувати з цією метою ананас, інжир, манго, ківі, гуаву чи папаю, бо фермент у їх складі руйнує колаген, який міститься в желатині, агар-агарі та пектині, тож желе через це може не застигнути.

Інгредієнти: вода 500 мл; желатин 2 ст. ложки; цукор 100 г; вишня (без кісточок) ½ склянки; яблуко 1 шт.; груша 1 шт.; м’ята 2 гілочки.

Фрукти очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками, тонкими слайсами або соломкою. Щоб яблуко через окислення заліза в ньому не «іржавіло», збризкуємо його лимонним соком або відразу після нарізування кидаємо в сироп.

Для приготування сиропу наливаємо в маленьку каструльку ½ л води і ставимо на вогонь. Щойно вода закипить, всипаємо в неї цукор, перемішуємо і зменшуємо вогонь.

У киплячий сироп на дві хвилини вкидаємо яблуко та грушу – фрукти мають ошпаритися, але не розваритися. Виймаємо їх шумівкою з каструлі і перекладаємо у тарілку. Сироп переливаємо в миску й охолоджуємо.

Желатин заливаємо склянкою холодної кип’яченої води, розмішуємо та залишаємо на півгодини набухати, а після набухання ставимо на маленький вогонь. Коли желатин повністю розчиниться, проціджуємо, вливаємо в сироп і перемішуємо.

У скляні креманки, вазочки або форми викладаємо шарами фрукти й ягоди, заливши їх готовою желейною масою. Зверху в кожну креманку кладемо листочок м’яти.

Ставимо желе на ніч у холодильник для застигання (якщо поставити желе у морозилку, воно кристалізується). Зберігати десерт у холодильнику можна три дні.

Під час подачі на стіл прикрашаємо десерт ягодами, горіхами, тертим шоколадом або збитими вершками. Крихтою печива желе можна посипати лише після застигання, інакше декор розмокне.

Лайфхак

Фруктово-ягідне желе можна викласти з перевернутої форми на тарілку, подавши у вигляді тістечка або торта. Такий десерт, як і той, що подається в креманках, може мати кілька шарів. Для приготування такого фруктово-ягідного желе потрібно розлити по формах лише частину желатинового сиропу і поставити його в холодильник для застигання. Після придбання желейною масою «тремтячої» консистенції у форму потрібно додати наступний шар фруктів чи ягід, залити сиропом і знову поставити застигати в холодильник.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати