Молочні та вершкові види морозива можуть виготовлятися з цільного, знежиреного, сухого або згущеного молока, вершків та масла. У рецепті домашнього пломбіру на основі заварного крему, крім яєць і цукру, зазвичай є крохмаль – він захищає яєчні білки і жовтки від згортання, тому таку суміш можна кип’ятити. Якщо хтось не знав, цей компонент у заварному кремі можна замінити борошном, яке на 70% складається з крохмалю. М’яке морозиво прийнято подавати з топінгом – прикрасою з ягід, фруктів, вафель та ін. Домашнє морозиво можна полити сиропом, посипати горіховою або шоколадною крихтою.
Інгредієнти: молоко – 250 мл; яйця – 1-2 шт.; вершкове масло (розм’якшене) – 200 г; цукор – 200 г (1 склянка); ванільний цукор – 1 пакетик; борошно – 1-2 ст. ложки.
Перемішуємо яйця, цукор, борошно і розтираємо вінчиком.
Молоко доводимо до кипіння і вливаємо в нього тонким струмком яєчну масу, постійно помішуючи, щоб яйця не згорнулися.
Переливаємо суміш у велику каструлю і доводимо до кипіння на середньому вогні, продовжуючи постійно помішувати дерев’яною ложкою, поки крем не загусне і не вкриє ложку. Сенс постійного перемішування полягає в розподіленні тепла. Завдяки цьому крем не перегрівається, інакше б він згорнувся.
Коли суміш закипить, відразу знімаємо її з вогню й охолоджуємо.
В охолоджену масу всипаємо ванільний цукор і додаємо розм’якшене вершкове масло. Збиваємо все міксером (не довго, щоб не «перебити» масло).
Для торта або тістечок крем потрібно використати відразу після приготування. Якщо ж покласти крем на кілька годин у морозильник, то після застигання вийде морозиво зі смаком пломбіру.
У процесі заморожування нічого не треба перемішувати. Кристали в морозиві не утворяться завдяки маслу у складі заварного крему.
Лайфхак
Щоб швидко розм’якшити охолоджене масло, його потрібно нарізати на дрібні кубики і накрити нагрітою склянкою з-під окропу. Вже за лічені хвилини розм’якшене масло можна буде використовувати в рецепті. Другий спосіб – поставити порізане на кубики масло в мікрохвильову піч. Потужність має бути мінімальною, а нагрівання – інтервальним (кілька разів по 5 секунд). Нагрівати масло потрібно поступово, щоб не розтопити його повністю.
Читайте наші статті про морозиво та інші рецепти смачних десертів:
Літній рай: рецепт малиново-смородинового морозива
Вафлі: як «печиво у клітинку» стало культурним феноменом?






