Алкоголь нищить мозок, серце, легені, м’язи, шлунково-кишковий тракт та імунну систему. Дедалі більше досліджень свідчать про те, що спиртні напої спричиняють онкологічні захворювання. Попри це людство не поспішає відмовлятися від згубної звички.
Ще в 1980-х роках науковці підозрювали, що вживання алкоголю може бути причиною раку. Епідеміологічні дослідження показали, що вживання спиртних напоїв пов’язано з раком порожнини рота, горла, голосового апарату, стравоходу, печінки, товстої та прямої кишки, а також грудей. Одне з досліджень повідомило про зв’язок між хронічним і запійним пияцтвом та раком підшлункової залози.
У 2012 році Міжнародне агентство з вивчення раку, що є частиною Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), класифікувало алкоголь як канцероген групи 1. Цей найвищий ступінь класифікації вказує на наявність достатніх доказів для висновку про те, що речовина спричиняє рак, розповіло видання Science Alert.
Останнім часом дослідницькі центри свідчать, що навіть невелика кількість алкоголю збільшує ризик раку. При цьому, як показало опитування 2019 року, менш ніж 50 відсотків дорослих американців знають про ризик виникнення раку, що пов’язаний із вживанням алкоголю.
Професорка медицини Праноті Мандрекар з Медичної школи імені Чана при Массачусетському університеті багато років вивчала біологічні ефекти помірного та тривалого вживання алкоголю. Разом зі своєю командою вона розкрила низку механізмів, що відповідають за ризик розвитку раку внаслідок захоплення спиртним. Про що дізналися дослідники?
Як алкоголь спричиняє рак?
Рак виникає, коли клітини в організмі починають неконтрольовано зростати. Алкоголь може призвести до утворення пухлин, пошкоджуючи ДНК, спричиняючи мутації, які порушують нормальний поділ та зростання клітин.
Дослідники виявили кілька механізмів, пов’язаних із тим, як «зелений змій» спричиняє розвиток раку. Їх нещодавно озвучив головний хірург США Вівек Мурті. Це – метаболізм алкоголю, окиснювальний стрес та запалення, зміни рівня гормонів та взаємодія з іншими канцерогенами, такими як тютюновий дим.
Метаболізм алкоголю – це процес, за допомогою якого організм його розщеплює та виводить. Коли алкоголь розщеплюється, його першим побічним продуктом є ацетальдегід, хімічна речовина, яку класифікують як канцероген. Як виявили дослідники, певні генетичні мутації можуть призвести до того, що організм розщеплюватиме алкоголь швидше, а це призведе до підвищення рівня ацетальдегіду.
Також є вагомі докази, що алкоголь може змусити організм вивільняти шкідливі молекули, звані вільними радикалами. Ці молекули можуть пошкоджувати ДНК, білки та ліпіди в клітинах у процесі окиснювального стресу.
Лабораторія професорки Мандрекар виявила, що вільні радикали, які утворюються в результаті вживання алкоголю, можуть безпосередньо впливати на те, як клітини виробляють та розщеплюють білки. Це призводить до появи аномальних білків, які спричиняють запалення, що сприяє утворенню пухлин.
Алкоголь може безпосередньо впливати на рівень гормонів способами, які збільшують ризик раку. Наприклад, естрогени можуть збільшити ризик раку грудей. Помірне вживання алкоголю може як підвищити рівень естрогену, так і сприяти подальшому вживанню алкоголю. Він також посилює ризик раку грудей, знижуючи рівень вітаміну А, сполуки, що регулює естроген.
Люди, які п’ють і курять, мають підвищений ризик розвитку раку порожнини рота, горлянки та гортані. Алкоголь полегшує організму засвоєння канцерогенів із сигарет та вейпів. Куріння саме по собі також може спричинити запалення та утворення вільних радикалів, які пошкоджують ДНК.
Яка кількість алкоголю є безпечною?
Чимало науковців, які вивчають це питання, скажуть: безпечної дози алкоголю не існує. Але згідно з рекомендаціями міжнародних організацій з охорони здоров’я, жінки можуть вживати не більш ніж одну-дві стандартні дози (одиниці) алкоголю, а чоловіки – не більш ніж дві-три.
Під стандартною дозою потрібно розуміти 25 мілілітрів 40-градусного напою, 100 мл вина або 200 мл пива.
Однак індивідуальне генетичне тло кожної людини, спосіб її життя, харчування та інші фактори зумовлюють більший чи менший вплив алкоголю на утворення пухлин.
Отже, переосмислення своїх негативних звичок допоможе захистити здоров’я та знизити ймовірність розвитку раку.
Фото: pixabay.com