Не морквою єдиною: експертка назвала найважливіші продукти для здоров’я очей

Думаючи про раціон для покращення зору, ми найчастіше згадуємо моркву. Але вона – далеко не єдиний і не найліпший продукт для здоров’я наших очей.

Так вважає провідна британська дієтологиня Емма Дербішир, співавторка нового звіту, що присвячений харчуванню для здоров’я очей. Експертка заявила, що 74 відсотки британців не дотримуються правильного раціону для гарного зору, а половина називає моркву єдиною корисною їжею для очей.

Однак, як стверджує докторка Дербішир, є чимало інших продуктів повсякденного раціону, на які слід звернути увагу тим, хто хоче зберегти свої очі здоровими до поважного віку.

Жирна риба

Аби зір якомога довше залишався гострим, дієтологиня рекомендує з’їдати принаймні дві порції риби на тиждень. Причому одна з них має містити жирну рибу.

«Жирна риба багата на кислоти омега-3, що допомагають зміцнити здоров’я очей. Вона також сприяє їхньому зволоженню», – пояснила докторка Дербішир. До корисної жирної риби першою чергою належать сардина, скумбрія, оселедець, лосось та форель, пише Daily Mail.

смажена сьомга

Фрукти та овочі

Дуже важливо з’їдати п’ять порцій фруктів та овочів на день. І нехай до них входить та сама морква.

Овочі важливі для нашого зору передусім через наявність в них вітамінів С і Е, сказала дієтологиня.

Продукти з цинком та міддю

За словами докторки Дербішир, цинк та мідь «допомагають підтримувати нормальний зір і захищають очі від окиснювального стресу, що його спричиняє сонячне світло та повсякденне навантаження на очі».

Окиснювальний стрес пов’язаний зі шкідливим впливом вільних радикалів на організм. Вільні радикали – це шкідливі кисневі клітини, які можуть спричинити пошкодження тканин. А воно робить людину більш уразливою до недуг серця, раку, хвороби Альцгеймера, діабету, а також до захворювань очей. Протистояти цим процесам спроможні антиоксиданти, зокрема цинк та мідь.

За словами експертки, порушення зору істотно пов’язані з низьким рівнем цинку. На щастя, він міститься в багатьох харчах, таких як червоне м’ясо та морепродукти.

А ті, хто дотримуються рослинної дієти, можуть компенсувати потребу в цинку за допомогою горіхів, сушених бобів, сої, цільнозернових продуктів, молока та набілу.

Тим часом мідь, необхідна нашим очам, є у квасолі, фісташках, гарбузовому насінні, сочевиці, грибах шиїтаке та темному шоколаді.

фісташки в мисці

Вітамін B2

Вітамін B2, також відомий як рибофлавін, теж сприяє покращенню здоров’я очей. Докторка Дербішир зауважила: «B2 підтримує прозорість кришталика, а отже, сприяє гарному зору. Його можна знайти у печінці, нирках, збагачених сухих сніданках, м’ясі, молоці, зелених овочах, яйцях, сирі».

Лютеїн

У новому звіті, над яким працювала експертка, зазначається, що лише 52 відсотки людей знають, що таке лютеїн. А тим часом цей антиоксидант, що його можна знайти в моркві, капусті та шпинаті, захищає сітківку від окиснювального стресу, такого як втома, вікова макулярна дегенерація (ВМД) та цифрова напруга очей, спричинена шкідливим синім світлом, який випромінюють екрани наших гаджетів.

Лютеїн міститься в жовтій плямі в центрі сітківки ока. Ця ділянка відповідає за розпізнавання кольорів, дрібних деталей та центральний зір, що пов’язаний з читанням, письмом та водінням.

Цінний антиоксидант лютеїн є в яскравих фруктах та овочах, як-от жовтогарячий перець, морква, кабачки, капуста, темні листові овочі та ківі. «Яєчні жовтки також є хорошим джерелом лютеїну», – додала експертка.

овочі на столі

Вода

Останній продукт у переліку – напрочуд доступний. Докторка Дербішир пояснила: «Вода надзвичайно важлива для запобігання сухості очей. Жінкам слід випивати два літри води на день, а чоловікам – два з половиною літри».

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати