Лише 30 грамів сиру на ніч – і трилер уві сні забезпечений

Чи правда, що сир є винуватцем страшних снів? Дослідники врешті поставили крапку в суперечці про те, чи спричиняє цей продукт нічні кошмари.

Якщо вірити бабусиним казкам, тим, хто хоче добре виспатися, не варто налягати на сир проти ночі. Але чи є у цьому міфі хоч частка правди?

Дослідження британської компанії The Odd Company зрештою поставило крапку в суперечці про те, чи спричиняє сир нічні кошмари. Результати роботи змусять нас тепер двічі подумати про вибір перекусу пізнього вечора.

Про що дізналися експерти?

Команда залучила до дослідження 30 добровольців, які протягом чотирьох вечорів їли чотири популярні сири – брі, чедер, моцарелу і стілтон (англійський напівм’який сир із блакитною пліснявою).

Науковці виявили, що вживання 30 грамів сиру перед сном збільшує ймовірність виникнення нічних кошмарів у середньому на 93 відсотки.

Учасники повідомляли, що їхні сни протягом періоду дослідження стали похмурішими, стресовішими та моторошнішими. Добровольцям, зокрема, снилося, що їх зраджують, що вони стикаються з колишнім партнером, що їх забувають у день народження, що на друзів нападають роботи й що на уроці сальси їх сварить вчитель.

Найбільшим винуватцем нічних кошмарів виявився сир брі. Він спричинив погані сни в 68 відсотків учасників. Такий самий результат чекав на 63 відсотки учасників після вживання стілтона, 56 відсотків – після чедера та 40 відсотків – після моцарели.

Дослідження також показало, що через вживання сиру проти ночі половина добровольців втратила в середньому одну годину та сім хвилин сну. Жінки в середньому втрачали на п’ять хвилин більше сну, ніж чоловіки, розповіло видання Daily Mail.

жінка у ліжку не спить

Як можна пояснити зв’язок сиру зі снами?

Австралійська дієтологиня Емі Александер так прокоментувала результати дослідження: «Сир може впливати на якість та тривалість сну залежно від його поживного складу. Він містить насичені жири та білки, які довго перетравлюються і можуть підвищити температуру тіла. Якщо ваша травна система продовжує працювати за кілька годин після перекушування сиром опівночі, це завадить спати глибоким відновлювальним сном».

Експертка зауважила, що ще однією можливою ланкою, яка пов’язує цей продукт зі снами, є наявність в ньому триптофану. Це амінокислота, що бере участь у синтезі серотоніну та мелатоніну – гормонів, які відповідають за настрій, сон та регуляцію циркадних ритмів.

Високий рівень серотоніну може впливати на фазу швидкого сну (або фазу швидкого руху очей), під час якої ми бачимо найяскравіші сновидіння.

«У сирі міститься природна сполука тирамін, особливо у витриманих сирах, таких як пармезан, гауда та рокфор. Вважається, що тирамін спричиняє викид норадреналіну – стимулятора, який підвищує активність серця та мозку. Це може призвести до інтенсивніших снів або більшої кількості пробуджень під час фази швидкого сну в чутливих людей та можливого запам’ятовування неприємних чи яскравих снів», – додала пані Александер. А ще тирамін провокує напади мігрені.

Тим часом фахівці клініки Мейо (США) стверджують, що витримані сири ручної роботи, як правило, містять велику кількість тираміну. Особливо високий вміст тираміну – в чедері та стілтоні, хоча й у брі його теж чимало.

Щодо моцарели – невитриманого сиру, що зазвичай виготовляється з пастеризованого молока, то в ньому тираміну значно менше. Цим можна пояснити, чому моцарела посідає останнє місце у рейтингу сирів-винуватців нічних кошмарів.
Дослідники порадили всім любителям сирів насолоджуватися ними щонайменше за дві-чотири години до сну.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU